Agencija „Fitch Ratings“ povećala kreditni rejting Srbije

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je večeras da je agencija za ocenu kreditnog rejtinga „Fitch Ratings“ povećala kreditni rejting Republike Srbije na nivo ‘BB’ sa nivoa ‘BB-‘, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

U saopštenju se navodi da je povećanje ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije agencije „Fitch Ratings“ odraz unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat.

„Fitch“ očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i u periodu od 2018. do 2019. godine.

Agencija ističe da je odnos javnog duga i BDP-a poboljšan i stabilan, a nakon značajnog pada u 2017. godini na 63,6 odsto BDP-a, „Fitch“ očekuje dalji pad na 62,1 odsto BDP-a u 2018. godini i na 60,6 odsto BDP-a u 2019. godini.

Osnovni pokretači pozitivnog trenda su fiskalna konsolidacija koja će dovesti do daljeg smanjenja odnosa javnog duga i BDP-a, kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti i stabilan priliv stranih direktnih investicija.

Agencija takođe smatra da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji i uspešan završetak aranžmana iz predostrožnosti, kao i dalja saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Republike Srbije.

Agencija takođe ističe da će deficit tekućeg računa (procenjen na prosečnih 4,3 odsto BDP-a u periodu od 2017. do 2019. godine) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili