ĐORĐE LOBAČEV

ROĐENJE:  4. 03.1909- Skadar, Albanija

PREMINUO: 23.07.2002 – Sankt Peterburg,Rusija

Jurij Pavlovič Lobačev ( Đorđe Lobačev ) bio je jedan od pionira i jedan od najznačajnijih autora u istoriji srpskog  i   jugoslovenskog stripa a takođe i autor evog stripa koji je bio objavljen u SSSR 1966.

Među njegove najpoznatije stripove spadaju Ženidba cara Dušana, Propast grada Pirlitora, Baš Čelik, Čardak ni na nebu ni na zemlji,Baron Minhauzen, Čarobnjak iz Oza, Pepeljuga i drugi. Autor je stripa Uragan dolazi u ponoć – prvog stripa objavljenog u SSSR 1966.

Škola stripa „Đorđe Lobačev“ iz Beograda nosi njegovo ime.

​Đorđe Lobačev rođen je u Skadru, gde mu je otac bio na službi kao ruski konzul.Detinjstvo je za vreme Balkanskih ratova proveo u Crnoj Gori, gde je kršten na Cetinju. Živeo je i u Kosovskoj Mitrovici, a potom na Kritu i u Solunu. Kao emigrantsko siroče imao je teško detinjstvo i mladost.
Učio je u Prvoj rusko-srpskoj gimnaziji, da bi posle studirao istoriju umetnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu.

Zbog svetske ekonomske krize Lobačev je izgubio posao u građevinskoj firmi 1934.godine što je uticalo da se okrene namenskom reklamnom i drugom crtanju da bi prehranio porodicu.

Ilustrovao je knjige, crtao karikature i reklame.Lobačev počinje da radi i stripove, prvo u Panorami i Stripu, a zatim i drugim listovima: Mika Miš, Mikijevo carstvo, Politika i Politikin Zabavnik.

Kao jedan od autora tzv. „Beogradskog kruga“, objavio je mnogobrojne stripove, među kojima je i „Hajduk Stanko,“ „Baron Minhauzen“, „Plava pustolovka“, „Princeza Ru“, „Baš Čelik“… Stripovi su mu objavljivani i u Francuskoj pre Drugog svetskog rata, poput serijala „Princesse Thanit“ („Princeza Ru“) u časopisu Aventures (1939).

​Učestvovao je u oslobođenju Beograda 1944. godine i sve do 1949. radio umetničke poslove. Jedan je od osnivača časopisa Duga, za koji je izradio prvi logotip.
U vreme Informbiroa, kao sovjetski građanin proteran je u Rumuniju. Posle nekoliko godina, prešao je u Lenjingrad (Sankt Peterburg), gde je ostao do kraja života.

Jedan od značajnih stripova koje je nacrtao je i „Tragom narodne mašte“ u kome se na maštovit način opisuje ženidba cara Dušana.

Izvor:Wikipedia

Ako ste propustili