Dani evropske baštine na Beogradskoj tvrđavi

U okviru Manifestacije „Dani evropske baštine“ koja se ove godine održava pod sloganom „Kulturno nasleđe za sve“, JP „Beogradska tvrđava“ je pripremilo niz zanimljivih događaja za posetioce.

PROGRAM:

Izložbe u Galeriji Beogradske tvrđave
Stambol kapija, Gornji grad

09.09. – 05.10.2021. – Izložba Milice Stojšin

07.10. – 09.11.2021. – Izložba Miljane Radenković

Izložba Austrijskog kulturnog foruma Beograd
Savsko šetalište, Kalemegdan

09.09. – 09.10.2021.

Izložba „Stene – skrivene boje i oblici“
Plato ispred paviljona Cvijeta Zuzorić, Kalemegdan

25.09. – 25.10.2021.

Izložba će prikazati fotografije najinteresantnijih primeraka stena i minerala koje su stavljene ispred objektiva fotoaparata da bi nam prikazale lepotu koja je skrivena od oka običnog posmatrača. Odabrane fotografije bude maštu i teraju na razmišljanje o nastanku stena i minerala i njihovom značenju.

Na fotografijama su pokazani primerci poludragog i dragog kamena iz celog sveta sa posebnim akcentom na primerke sa lokaliteta u Srbiji. Jedan od najpoznatijih lokaliteta je „Kozije brdo“.

Koncert MŠ „Stanković“ i promocija Monografije Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan
Muzički paviljon, Kalemegdan

15.09.2021. 12:30 – 14:00č

Tradicionalna saradnja JP „Beogradska tvrđava“ i Muzičke škole „Stanković“ nastavlja se i ovog septembra koncertom u čast Dana evropske baštine. Istražujući nasleđe popularne kulture u višedecenijskoj umetnosti džeza, MŠ „Stanković“ predstavlja svoje najbolje učenike, koji će posetiocima ulepšati vreme provedeno na Kalemegdanu.
Pre početka koncerta, u 12:30č održaće se promocija monografije „Beogradska tvrđava i park Kalemegdan“ (publikacije na engleskom i turskom jeziku). Svi posetioci koji tom prilikom kupe neko od ovih izdanja, dobiće na poklon objedinjenu ulaznicu za obilazak pet objekata Beogradske tvrđave (Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin).

Koncert MŠ „Vučković“
Muzički paviljon, Kalemegdan

25.09.2021. 12:00 – 13:00č

Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“ već decenijama formira mlade umetnike i ljubitelje muzike od njihovih prvih koraka u muzičkom zabavištu do srednjoškolske mature. U okviru Dana evropske baštine, sada već tradicionalno, đaci škole „Dr Vojislav Vučković“ poklanjaju svoj nastup publici na Kalemegdanu.

Koncert u okviru Art Link festivala na Beogradskoj tvrđavi
25.09.2021.

Mesto i vreme održavanja koncerta će biti definisano naknadno.

Veče poezije najmlađeg autora najstarije izdavačke kuće, Koste Kosovca
Kula Nebojša

16.09.2021. 18:00 – 19:00č

U okviru Dana evropske baštine mladi pesnik Kosta Kosovac predstaviće svoju prvu zbirku pesama „Džemperi za kamenje“ koju je nedavno objavila Srpska književna zadruga. Njegove pesme donose višestruku svežinu u mlađu generaciju i produkciju savremenog pesništva.

Promocija novog izdanja Instituta Belko, instituta ѕa istraživanje i razvoj u humanističkim disciplinama
Kula Nebojša

26.09.2021. 18:00 – 19:00č

U okviru Dana evropske baštine autorka Slađana Belko predstaviće novu zbirku gradskih priča „Kredenac pun uzdaha“. Na promociji će biti uručena i nagrada Balkanski juvelir za 2021. godinu.

Otvoreni objekti na Beogradskoj tvrđavi
28.09.2021. – besplatan ulaz

Povodom Svetskog dana turizma (27. septembar), u utorak, 28. septembra 2021. godine, ulaz u 4 objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan. Od 11 do 19 časova posetioci će moći besplatno da posete Rimski bunar, Kulu Nebojša, Vojni bunker, Veliki barutni magacin.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kom se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu, građen je 50-tih godina 20. veka, kada je izgrađeno više stotina topovskih, mitraljeskih i drugih bunkera.

U Velikom barutnom magacinu nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika pronađenih najvećim delom u Beogradu i okolini, iz perioda od I do IV veka. Spomenici su deo kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

Stručno vođenje kroz lapidarijum u Velikom barutnom magacinu
26.09.2021. 11:00 – 11:45č

Tokom Dana evropske baštine publika će imati priliku da u društvu Veselinke Ninković, muzejskog savetnika, otkrije zanimljive pojedinosti o rimskim kamenim spomenicima, iz jedne od najstarijih kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, koji su kao deo stalne muzejske postavke izloženi u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu, na Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Stručno vođenje: Veselinka Ninković, muzejski savetnik
Broj posetilaca je ograničen: ukupno 20
Obavezno je prijavljivanje na: [email protected]

Dečija radionica „O rimskim bogovima i grčkim herojima“ u Velikom barutnom magacinu
26.09.2021. 12:00 – 14:00č

Tokom Dana evropske baštine predviđena je radionica za decu od 10 do 14 godina, u lapidarijumu Narodnog muzeja u Beogradu. U uvodnom delu radionice predviđeno je kratko vođenje kroz postavku rimskih kamenih spomenika, iz jedne od najstarijih Zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, izloženih u tajnovitom prostoru lapidarijuma. Tokom vođenja deca će biti upoznata sa vrstama izloženih predmeta, istorijskim podacima o rimskom Singidunumu i značenju natpisa na latinskom jeziku. Naučiće kako da prepoznaju žrtvenike posvećene rimskim bogovima, upoznaće se sa njihovim kultovima na našem tlu i predstavama grčkih heroja na jednom rimskom sarkofagu. U kreativnom delu radionice za decu je pripremljen kviz, čitanje i tumačenje natpisa i crtanje.

Radionicu vode: Veselinka Ninković, muzejski savetnik i Ivana Minić, viši kustos
Broj učesnika je ograničen: ukupno 20
Obavezno je prijavljivanje na: [email protected]

„Putovanje u srednji vek“ izložba u Stambol kapiji
18.09.2021. – besplatan ulaz

U Stambol kapiji, posetioci mogu da „otputuju u srednji vek“ na izložbi srednjevekovnih kostima koji su korišćeni u filmu „Ironclad“ i slikaju se sa rekvizitima iz daleke prošlosti. Izložba srednjevekovnih kostima može se pogledati od 11 do 19 časova.

„Stare mape – putokaz ka prošlosti Beograda“ radionica u Stambol kapiji
18.09.2021. – besplatan ulaz

U Stambol kapiji, posetioci mogu da „otputuju u srednji vek“ kroz prizmu starih mapa, remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta biće izložene u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji biće izložene i makete jedrenjaka iz tog perioda. Mape i jedrenjaci mogu se pogledati od 11 do 19 časova.

„Druženje sa vitezovima i princezama“ na platou ispred Kompleksa Sahat i Barokne kapije
18.09.2021. 12:00 – 14:00č

U okviru Dana evropske baštine udruženje „Kalemegdanska bajka“ će prirediti „Druženje sa vitezovima i princezama“ na Gornjem gradu, na platou ispred Kompleksa Sahat i Barokne kapije. Posetioci će na trenutak moći da osete duh prošlih vremena, zavire u srednji vek i da se fotografišu za uspomenu. Posetiocima će biti prezentovana odežda, oružje i oprema (šlemovi, mačevi, sekire, buzdovani, štitovi), kako princeza tako i vitezova srednjeg veka.

Promocija istorijskog streličarstva
28.09.2021. 13:00 – 15:00č

JP „Beogradska tvrđava“ i Udruženje za istorijsko streličarstvo „SIA ER STRELIČARSTVO“ održaće promociju i uputiti posetioce Beogradska tvrđave u osnove streličarstva.

Beogradska tvrđava na znakovnom jeziku
28.09.2021. – besplatno korišćenje vodiča

Jedinstveni vodič za razgledanje Beogradske tvrđave dostupan je gluvim i nagluvim osobama. Zainteresovanima su na raspolaganju tablet računari sa jedinstvenom aplikacijom koja sadrži 22 audio-priče prevedene na srpski znakovni jezik (u video-formi), kao i uputstvo za korišćenje vodiča i osnovne informacije o projektu.
Tableti su dostupni u Stambol kapiji na Beogradskoj tvrđavi, od 11 do 19 časova. Iznajmljivanje je besplatno, uz lični dokument.
Projekat „Tvrđava za sve” realizovala je Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) u partnerstvu sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda i u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava” i Istraživačko-razvojnim centrom Fakulteta organizacionih nauka. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tašmajdanska pećina – „Od Panonskog mora do Starog groblja“
18.09. i 19.09.2021.

Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa geološkom i istorijskom vertikalom Tašmajdanske pećine. Beogradski novinar i publicista Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović, autori nekoliko knjiga o Beogradu, predstaviće svoja izdanja koja za temu imaju istraživanja i tajne podzemnog Beograda i provesti zainteresovane posetioce kroz Tašmajdansku pećinu.

Četiri termina po danu: od 10, 11:30, 13 i 14:30č.
Broj posetilaca je ograničen: ukupno 40
Rok za prijavu: od 07.09. do 12.09.2021.
Obavezno je prijavljivanje na: [email protected]
NAPOMENA: Prilikom prijave dostaviti puno ime i prezime i broj telefona. Posetioci koji dobiju povratnu informaciju da su na spisku za obilazak, treba da ponesu svoju baterijsku lampu prilikom obilaska Tašmajdanske pećine.

Izvor: Beogradska tvrđava

Ako ste propustili