Terazijska česma

Terazijska česma nalazi se na Terazijama u Beogradu. Napravljena je u obliku kamenog stuba, sa metalnom vazom na vrhu, ukupne visine oko 800 cm. Podignuta je 1860. godine po nalogu kneza Miloša, čime je obeležen njegov povratak na presto. Rad je italijanskog vajara Franca Lorana.

Terazijska česma ima istorijsku, umetničku, arhitektonsku i urbanističku vrednost. Ona je izgrađena od svetlog tašmajdanskog kamena krečnjaka.

Sastoji se od četvorostranog stuba, visine preko 8 m, postavljenog u osmougaoni bazen prečnika 10 m. Na svakoj strani stuba je lavlja glava koja predstavlja mlaznice za vodu.Na svakoj strani stuba su i inicijali kneza Miloša M.O. I i godina 1860. Na Terazijskoj česmi nalazi se i reljefna oznaka italijanskog kamenoresca Franca Lorana, koji je izradio česmu, istovremeno sa obeliskom u Topčiderskom parku u blizini konaka kneza Miloša.

Terazije- Foto: Mihanovic A.

Ispred Terazijske česme je 1892. godine održano osvećenje i svečano otvaranje beogradskog vodovoda na Petrovdan.

Česma je prilikom prve rekonstrukcije trga, 1911. godine, premeštena u Topčider ispred crkve , a ponovo vraćena na Terazije 1976.

Malo je poznato da je pre današnje fontane-česme na tom mestu već bila česma gde su se snabdevali građani vodom. Redovi su bili veliki, pa je često dolazilo i do tuča.

Ako ste propustili