Airport City – Međunarodni aerodrom „Beograd“

Danas ga svi znamo kao Airport city a neka je bio međunarodni aerodrom „Beograd.“ Na sadašnjem prostoru Airport city-ja je 25. marta 1927. godine svečano je otvoren aerodrom „Beograd“, koji je imao četiri travnate piste. Otvoren je uz veliko narodno veselje i akrobaciju ukupno 25 aviona lovaca tipa „Devoatin“. Hangare je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković i prvi u svetu izveo osnovne jednačine za određivanje armature betonskih nosača. Aerodrom je izrađen na livadi koja se zvala Dojno polje, između Bežanijske kose i leve obale Save, oko dva kilometra od Zemuna – današnji deo Airport City.

15.februara 1928.godine avion „POTEZ 29“ poleteo je na svoj prvi komercijalni let aerodorma „Beograd“, i to na liniji Beograd – Zagreb. Let je trajao dva sata i 20 minuta. Avion „POTEZ 29“ pripadao je prvoj jugoslovenskoj avio kompaniji „Aeroputa“.

Na aerodromu je 1931. godine izgrađena moderna pristanišna zgrada, a 1936. ugrađena je i oprema za sletanje pri slaboj vidljivosti.

6.aprila 1941.godine  sa ovog aerodroma poletela je i 51. grupa VI lovačkog puka koja je branila Beograd od nemačkih bombardera.

Tokom Drugog svetskog rata aerodrom su koristili Nemci a posle rata do 1964.godine bio je u upotrebi dok se nije otvorio aerodorm u Surčinu.

Danas na ulazu u Airport city stoji Soko J-22 Orao kao sećanje na nekadašnji aerodrom „Beograd“.

Dodaci

Ako ste propustili