Sveti Trifun – Čuvar vinograda

Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji, živeo je u trećem veku posle Hrista. Roditelji su mu bili siromašni, tako da je kao dete zarađivao čuvajući guske bogatih. Jedna od legendi kaže da je još od detinjstva mogao isceljivati bolesti i na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove.

Zbog priča da može lečiti pozvao ga je  rimski imperator Gordijan, čija je kćerka Gordijana bila toliko duševno poremećena da joj niko od najboljih lekara nije mogao pomoći. Trifun je izlečio devojku i car ga bogato nagradi, ali on sve dragocene darove razdeli sirotinji. Kada se vratio u svoje selo nastavio je da živi kao i ranije.

Novi car Dakije, veliki protivnik hrišćanstva, naredio je da ga bace u tamnicu i stave na najveće muke, a zatim je bio posečen mačem.

Veruje se da je Sveti Trifun zaštitnik vinograda i da štiti ostale plodove od raznih štetočina. Na svetog Trifuna ako padne kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina.

NARODNO PREDANJE O TRIFUNU

Prema narodnoj priči o Trifunu bio je ubica koji je ubio 99 ljudi i zbog tog greha bio je osuđen na Božiju kaznu. Kazne je mogao da bude oslobođen jedino kada prolista vrbov panj.

Trifun je gajio bostan i svakom prolazniku po toj kazni davao po lubenicu. Međutim, kad se jednog dana neki prolaznik, žureći, nije osvrnuo na Trifuna i njegov poklon, Trifun pojuri za njim i vrlo besan i uvređen, udari ga lubenicom i ubije.

Očajan, jer je ubio stotog čoveka, vrati se, kad ono – panj prolistao! Naime, čovek koga nije mogao da zaustavi hitao je da pokudi devojku pred udajom. A to je, po narodnom shvatanju, neoprostiv greh, te se ovo ubistvo Trifunu nije moglo uzeti za zlo. Time su mu sva prethodna nedela oproštena.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili