Gradonačelnik Beograda Kosta Jovanović

Doktor Kosta Jovanović je bio gradonačelnik Beograda u periodu od 9.11. 1919 – 25.8. 1920.

Kosta Jovanović rođen je u Vranju 8.septembra 1875.godine u siromašnoj porodici zanatlija. Kada je još kao mali ostao bez roditelja putovao je po Srbiji i obezbeđivao sebi hleb tako što je pomagao ljudima po selima i vašarima uz nadoknadu.

Uspeo je da završi osnovnu školu u Jagodini,a gimnaziju u Požarevcu. Dolazi u Beograd gde završava Zemljomersku gimnaziju,nakon koje se zapošljava u katastru.Sve do 1904.godine putovao je po Srbiji i radio na izradi regilacionih planova,da bi pomenute godine otišao u inostranstvo na studije. Studirao je u Bonu i Berlinu na Poljoprivrednoj akademiji. Na Bonskom Univerzitetu odbranio je doktorat iz ekonomskih i poljoprivrednih nauka.

Nakon završenih studija vraća se u Beogradi zapošljava u Ministarstvu privrede. Učestvovao je i u Balkanskim ratovima ali na početku Prvog svetskog rata oboleo je zbog čega je prebačen u Francusku na lečenje. Nakon izlečenja u Francuskoj je vršio funkciju sekretara Trgovačke komore Srbije.

Posle završetka Prvog svetskog rata vraća se u Beograd gde je postavljen za načelnika novostvorenog Ministarstva socijalne politike. Na tom položaju nije ostao dugo jer je 9.11.1919.godine postavljen za gradonačelnika Beograda. Na tom položaju ostao je manje od godinu dana,do 25.08.1920.godine jer su izvršeni novi opštinski izbori.

Od smene sa položaja gradonačelnika ostao je da pomaže gradonačelnicima Beograda na komunalnim problemima,da bi 1926.godine bio postavljen za potpresednika Beogradskih opština ( zamenika gradonačelnika Beograda),a gradonačelnik u to vreme je bo Kosta Kumanudi. Na toj funkciji bio je do 15.februara 1929.godine. Treba posebno napomenuti da i ako mu se funkcija vodila kao zamenika gradonačelnika,većim delom je obavljao posao gradonačelnika jer je tadašnji gradonačelnik Kosta Kumanudi imao posao i u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Velika zasluga na modernizaciji Beograda od 1919.godine do 1929.godine svakako pripada ovom velikom gradonačelniku Beograda iz senke. Od kada je postavljen za gradonačelnika Beograda ,pa do njegove smrti ostao je posvećen Beogradu i bio jedan od ključnih ljudi iz senke koji je radio na modernizaciji Beograda.

Kosta Jovanović preminuo je 30.aprila 1930.godine u Beogradu posle duge bolesti.

Foto:Ilustracija/Beogradske vesti

Ako ste propustili