Vila Šterić u Beogradu

Vila Šterić u Beogradu nalazi se na teritoriji gradske opštine Savski venac, u ulici Generala Šturma 4.

Vila je izgrađena 1932. godine po projektu arhitekte Milane Zlokoviće na na 220 m2.

Vila je projektovana i izgrađena za Dragoljuba Šterića, vlasnika fabrike aviona Zmaj i njegovu suprugu Vukosavu, a predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja Milana Zlokovića.

U julu 2019. godine, Vlada Republike Srbije proglasila je vilu spomenikom kulture, kako bi sačuvala osnovni izgled i spoljašnju arhitekturu.

I ovaj spomenik kulture je jedan od onih kojem je narušen izgled u periodu od 2012. godine. Februara 2022. godine udruženje arhitekata Srbije, Društvo konzervatora Srbije, Asocijacija srpskih arhitekata, Akademija arhitekture Srbije, Do.co.mo.mo Srbije, Evropa Nostra Srbija. Društvo arhitekata Beograda Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Fondacija Milan Zloković, objavili su Apel za sprečavanje uništavanja i povraćaj u izvorno stanje spomenika kulture vile Šterić u Beogradu, ul. generala Šturma br 4, dela arhitekte Milana Zlokovića.

Bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i bez odobrenja nadležne službe za urbanizam i izgradnju opštine Savski Venac, a uz prećutnu saglasnost nadležne inspekcijske službe grada Beograda, obavljaju obimni građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta i izgradnji ograde, kojima se menjaju originalni izgled, gabarit, fasade, građevinski elementi eksterijera i enterijera i time uništavaju vrednosti ove spomeničke celine, kaže se u Apelu za sprečavanje uništavanja i povraćaj u izvorno stanje spomenika kulture vile Šterić. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je 22.12.2022. dopisom Sekretarijatu za inspekcijske poslove, Sektor za građevinski i urbanistički nadzor zatražio hitno preduzimanje svih neophodne mera na sprovođenju zakonom propisane procedure, po Zakonu o kulturnim dobrima, Odluci Vlade Republike Srbije o utvrđivanju vile Šterić za spomenik kulture i Zakonu o planiranju i izgradnji. Na ovaj dopis Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Sekretarijat za inspekcijske poslove je odgovorio mesec dana kasnije, 20.01.2022, informacijom da je građevinski inspektor 13.01.2022. doneo rešenje kojim se investitoru nalaže vraćanje radova u originalno stanje. Pomenuto rešenje Zavod nije dobio, nije bio prethodno konsultovan i izostala je i bilo kakva komunikacija sa službom zaštite. Bespravni radovi nisu obustavljeni.

Ako ste propustili