Plaža Lido ( Zemun )

Plaža Lido ( Zemun )

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Zemun

Plaža Lido nalazi se na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu na teritoriji opštine Zemun.

Ime je dobila po Lidu iz Venecije. Plaža je nastala kao divlja plaža za stanovnike opštine Zemun i Novog Beograda i postalo je atraktivno za građane ’20-tih i početkom 30-tih godina 20. veka kada su počela da se stvaraju mnogobrojne divlje plaže širom Beograda.

Na plažu se stizalo čamcima, a 1968. godine po prvi put je bio obezbeđen prevoz do plaže i to skelom koja je primala 80 osoba koje je obezbedila „Direkcije za izgradnju rekreativnog centra Ada Ciganlija“ , a do pomenute godine prevoz su obavljala dva čamca u organizaciji iste direkcije.

Godina 1968 promenila je plažu Lido uređena je za kupače, dovedena struja i voda, prvi put otvoren i restoran, organizovan je muzički program subotom i nedeljom. Postojali su veliki planovi za uređenje plaže ali to bi dovelo i do uništavanja Velikog ratnog ostrva, pa se isto i nije realizovalo.

Godine 1992. opština Zemun raspisala je konkurs za uređenje plaže Lido. Na konkursu je pobedila privatna firma „Kormoran“ koja je dobila dozvolu za petogodišnji zakup plaže.

Krajem ’90-tih godina 20. veka Veliko ratno je bilo ugroženo zbog postavljanje privremenih objekata u blizini plaže Lido. Do plaže se nekada stizalo isključivo čamcem i skelom, a oni koji u privatnoj režiji nisu mogli da ga obezbede naplaćivao se prevoz. Cene su se iz sezone u sezonu povećavale, a manji broj čamaca i skela nije mogla da preveze veliki broj građana, pa se za prevoz čekalo i po nekoliko sati.

Godine 2003. održano je takmičenje u „Džet-skiju“.

Godine 2006. plaža je bila uništena zbog poplava i tada je ostao bez pontonskog mosta.

U leto 2007, plaža Lido je sređena, a most je ponovo postavljen. U narednim godinama radilo se na sređivanju plaže, kao i postavljanjem spasioca, ambulante, policije…

Autor: Aleksandar od Beograda