Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu

Beograd je tokom Prvog svetskog rata pao u ruke austrougara nakon strategijske naredbe Vojvode Radomira Putnika o povlačenju jer su Poćorekove trupe zauzele veće delove Srbije. Neprijatelj je ušao u Beograd u noći 1/2.decembra 1914.godine kada nije dobijao odgovor na njihova artiljeriske paljbe po Beogradskoj tvrđavi.

Već misleći da su pobedili zauzevši i paradirajući ulicama Beograda,Poćoreka je dočekala vest 3.decembra o velikoj srpskoj defanzivi ili ti poznatoj Kolubarskoj bici gde su austrougari bili potučeni i čime je počela Prva Beogradska operacija.

Borbe za Beograd su najžešće vođene u periodu od 11. do 14.decembra jer Poćorek i ako je znao da mu je vojska u rasulu nije hteo da preda prestonicu jer bi to značilo i pobeda srpske vojske.

Beograd je prvi put oslobođen u Prvom svetskom ratu 15. decembra 1914. godine.

Nakon pretrpljenog poraza austrougari su planirali novi napad na Srbiju i Beograd koji je počeo 5.oktobra 1915.godine. Na Bеоgrad jе tоg dana ispaljеnо 30 hiljada granata. Nеprijatеlj jе pоčео da prеlazi Dunav 7. оktоbra a branioci Beograda su branili Beograd svim snagama. U te borbe su se uključili i obični građani žene,deca,starci koji su od preminulih vojnika uzimali puške. Borbe su trajale nekoliko dana kada je neprijatelj ponovo zauzeo Beograd tokom oktobra.

Probojem Solunskog fronta ili ti ofanzivom kod Dorbrog polja 14.septembra od strane Francuza i Srba počeo je proboj bugarskog i nemačkog otpora. Bugarske i nemačke snage su počele sa povlačenjem,a povlačenje se pretvorilo u bežanje. Nakon zauzimanja gradova u Makedoniji ,Bugarska je kapitulirala 29. septembra. Prvog oktobra je oslobođen Niš.

Nakon oslobođenja Niša, srpska Prva armija je „gonila“ nemačke trupe za cilj imajući oslobođenje Beograda. Već 29.oktobra Prva armija se našla pred Beogradom. U jutarnjim satima 1.novembra u Beograd su ušle Dunavska, Moravska i Drinska divizija sa Komandantom srpske armije, vojvodom Petrom Bojovićem .

Foto:Ilustracija/Wikipedia

Ako ste propustili