“NADEŽDA PETROVIĆ – Boje života“ u Muzeju savremene umetnosti

U okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024. godine, 15. i 16. februara, Muzej savremne umetnosti je priredio izložbu dela jedne od najznačajnijih srpskih slikarki Nadežde Petrović, pionirke modernizma i jednog od glavnih utemeljivača srpskog modernističkog slikarstva 20. veka.

Izložba NADEŽDA PETROVIĆ – Boje života predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kojem dominiraju svi žanrovi, od pejzaža, porteta, aktova i figuralnih kompozicija, nastalih tokom različitih umetničkih perioda njenog stvaralaštva, s ciljem upoznavanja publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa, većinom delima koja čine deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali i pojedinim delima iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Novi Sad i Muzeja Jugoslavije.

Nadežda Petrović (1873 – 1915) je bila svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka. Sa vremenske distance duže od jednog veka, umetnost Nadežde Petrović može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica, a najviše na umetničkom polju.
Kustoskinja izložbe je Mišela Blanuša.

Izvor: MSUB

Ako ste propustili