Manakova kuća u Beogradu

Manakova kuća se nalazi na uglu ulica Kraljevića Marka i Gavrila Principa. Sagrađena oko 1830. godine na nekadašnjem putu koji je povezivao Varoš-kapiju i Savamalu. Jedan od vlasnika kuće bio je, cincarski doseljenik iz Makedonije, Manak Mihailović koji je kuću nasledio od Manojla Manaka grka koji je kuću kupio kada je došao u Beograd. U prizemlju kuće držao je pekaru i kafanu, dok je sprat koristio za stanovanje.

Misli se da je kuća prvobitno bila harem, a zatim i pošta ( tatara) u vreme kneza Miloša Obrenovića.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je od 1964. godine do 1968. izveo restauraciju i konzervaciju kuće. Nova rekonstrukcija urađena je 2016.godine.

Manakova kuća danas je muzej u kome se nalaze bogate zbirke narodnih nošnji, sa Kosmeta i iz Južne Srbije, nakita….

Od 1967. godine smeštena je u Manakovoj kući spomen- zbirka Hristifora Crnilovića i predata na staranje, proučavanje i izlaganje Etnografskom muzeju u Beogradu. Zbirka obuhvata 2 600 predmeta velike kulturne vrednosti. 1 617 negativ-ploča objekata snimljenih na terenu, 22 000 listova rukopisne građe zabeležene na terenu i iz literature. Priručnu biblioteku istorijsko- etnografskog sadržaja sa više od 700 knjiga i časopisa.

Stalna izložba su Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20. veka otvorena je 17. novembra 1968. godine.

Izvor: Beogradske vesti/ Etnografski muzej

Ako ste propustili