Doktorova kula u Beogradu

Doktorova kula u Beogradu se nalazi na teritoriji opštine Savski venac u ulici Kneza Miloša 103, a u njoj se nalazila Psihijatrijska klinika.

Zgrada je sazidana 1824. godine, a njen ktitor je italijanski doktor Vito Romita, jedan od prvih lekara u Srbiji nakon ustanaka.

Vito Romani до 1823. године bio je лични лекар београдског везира i kneza Miloša. U periodu dok je bio lekar vezira добио je земљиште од око 6,5 хектара gde je izgradio kuću koja je bila za stanovanje i primanje pacijenata. Na spratu ima fasadu od kamena i mala prozorska okna, pa je u narodu nazvana i Doktorska kula, a danas je poznata kao Psihijatriska klinika Laza Lazarević.

Kuća Vite Romite ili ti Doktorova kula, četvrtastog je oblika sa zidovima od neobrađenog kamena. Sagrađena je od opeke, kamena i ćeramide, i sastoji se od podruma, prizemlja i sprata, sa simetričnim rasporedom prostorija.

Nakon smrti Vite Romite koristio se naziv i Kunibertova kula po Romitinom zetu kome je u ime miraza prepustio Kulu sa vinogradom. Bartolomeo Kunibert je bio lekar i jedno vreme je bio lekar kneza Miloša Obrenovića i njegove porodice, a isto tako i prvi lekar okružja i varoši beogradske po Kneževom nalogu. Kuća i imanje je data knezu Milošu jer porodica nije mogla birunti o zdanju nakon što je preminuo Vito Romite,

Godine 1861. zdanje je u potpunosti dobilo zdravstvenu namenu čime je postala temelj buduće gradnje Kliničko bolničkog centra u Beogradu. Dekret koji je potpisao knez Mihailo definiše ustrojstvo Kule da će se u Domu čuvati i lečiti „S uma sišavši“ iz cele Srbije.

Prvi bolesnik primljen je 26. avgusta 1861. godine, a 1881. prerasta u Bolnicu za duševne bolesti.

Utvrđen je za spomenik kulture od velikog značaja 1979. godine.

Ako ste propustili