Uhapšene tri osobe zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili N. N. (1958) zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi, kao i M. D. (1964) i S. D. (1964), koji se terete za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

M. D. i S. D. su kao odgovorna lica D.O.O „Remizijana“ iz Bele Palanke sačinjavali mesečne spiskove za lica koja su readmisijom boravila u jednom hotelu u okviru navedene firme, a u koje su, kako se sumnja, upisivali i lica koja nisu koristila taj hotel.

Nakon toga, oni su spiskove dostavljali osumnjičenom N. N., zaposlenom u Opštinskoj upravi Bela Palanka, a kojem su bili povereni i poslovi u vezi sa Komesarijatom za izbeglice, da bi, kako se sumnja, overio spiskove bez prethodnih provera i preduzimanja potrebnih mera i radnji.

M. D. i S. D. su potom, na osnovu tako overenih spiskova sačinjavali fakture prema Komesarijatu za izbeglice radi naplate troškova ishrane i smeštaja lica koja su u Srbiju vraćena po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Na ovaj način oni su, kako se sumnja, za D.O.O „Remizijana“ Bela Palanka pribavili protivpravnu imovinsku korist od 3.333.840 dinara i za isti iznos oštetili Komesarijat za izbeglice.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili