Kuća Milana A. Pavlovića u Beogradu

Kuća Milana A. Pavlovića u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Stari grad

Kuća Milana A. Pavlovića u Beogradu

Kuća Milana A. Pavlovića u Beogradu nalazi se na uglu ulica Gračanička i Vuka Karadžića kod parka vojvode Vuka. Podignuta je 1912. godine prema projektu arhitekte Nikole Nestorovića. Kasnije je bila poznata kao i kuća Džokej kluba.

Milan Pavlović je unuk Pavla Pavlovića koji je imao radnju u Zereku za prepravku suknji i odela. Nasledili su ga sinovi Dimitrije i Anastas koji su osnovali firmu „Braća Pavlović“. Posao preuzimaju sinovi Anastasa Vlajko i Milan koji, prema predanju, je bio veoma strog i rđave naravi, pa ga neki krive i za samoubistvo njegovog brata Vlajka.

Milan Pavlović je proširio firmu pod nazivom „Anastas Pavlović“, pa je uvozio tekstil, finansirao prvu fabriku salame u Mladenovcu, a posedovao je i neke rudnike. Kako je nizao svoje bogatstvo, tako je postavljan i na razne državničke funkcije. Bio je oženjen sa Milicom Kovanović sa kojom je imao tri ćerke Olgu, Vidosavu i Vukosavu.

Kuću je sagradio 1912. godine ali nakon Prvog svetskog rata bogatstvo mu se značajno umanjilo, pa je bio prinuđen je izdaje. U nju se uselilo Poslanstvo Velike Britanije.

Nakon smrti Milana Pavlovića, 1924. godine, firmu „Anastas Pavlović“ vodili su ortaci firme sve do 1947. godine.

Godine 1928. ćerke Milana Pavlovića prodale su kuću Kolu dunavskih jahača „Knez Mihailo“, popularno nazvan tada Džokej klub. Zgrada je tada pretrpela prepravke po projektu arhitekte Ivana Belića. Džokej klub otvoren je 23.12.1928. godine.

Zgrada je takođe imala izmene 1932. godine po projektu arhitekte Aleksandra Jankovića, a i 1939. godine prema projektu Aleksandra M Đorđevića.

Godine 2019. je renovirana.

Ako ste propustili