Zorana Mihajlović se sastala sa predstavnicima MMF-a

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi šef te misije Džejms Ruf, o reformama putnog i železničkog sektora, realizaciji infrastrukturnih projekata i reformi katastra.

Mihajlović je nakon sastanka novinarima rekla da je u razgovoru sa Misijom MMF-a, u okviru sedme revizije aranžmana sa tom institucijom, konstatovano da ni u jednoj oblasti iz njenog resora ne postoji kritična tačka niti problem, što je bilo ocenjeno i prilikom prethodne revizije.

Železnica je primer kako može da se efikasno sprovodi reforma u javnim i državnim preduzećima, ukazala je ona.

Mihajlović je dodala da reforma ne podrazumeva samo smanjenje broja zaposlenih, već se pre svega bavimo povećanjem efikasnosti, imajući u vidu da je vrednost projekata na železnici približno četiri milijarde evra, uključujući i modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta.

Više nema deonice na Koridoru 10 na kojoj radovi nisu ubrzani, pri čemi se ponegde radi i noću, i te deonice planiram da obiđem zajedno sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, dodala je ona.

Kako je naglasila, tokom susreta je bilo reči i o reformisanju JP „Putevi Srbije“, i taj proces je jednako važan kao i reforma železnice, a takođe posle 20 godina raspisani su tenderi za preduzeća koja se bave održavanjem puteva.

Misija MMF-a naročito je bila zainteresovana za napredak u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i dalje unapređenje poslovnog ambijenta, kroz sprovođenje reformi koje se prate u okviru Duing biznis liste Svetske banke, podvukla je ona.

Mihajlović je izrazila očekivanje da će se u julu u Skupštini Srbije naći zakon o upisima u katastar, koji će uvesti e-šalter u sve postupke upisa imovine.

Donošenjem ovog zakona skratiće se vreme upisa imovine u katastar sa sadašnjih 15 na tri dana, a u postupak će biti uključeni i javni beležnici i Poreska uprava, čime će ceo proces biti znatno efikasniji, objasnila je ona.

Mihajlović je naglasila da će reforma katastra omogućiti dodatno napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, na kojoj je naša zemlja prošle godine bila među prvih 10 zemalja reformatora, a u prethodne dve godine je preskočila 150 zemalja po kriterijumu izdavanja građevinskih dozvola.

Kad je reč o Duing biznis listi, u razgovoru s misijom MMF-a dotakli smo se i pitanja reformi u sudstvu, gde je za poboljšanje rejtinga važno i povećanje efikasnosti donošenja sudskih presuda, čime će se Radna grupa za unapređenje rejtinga na ovoj listi, u kojoj je i ministarka pravde, takođe baviti, dodala je ona.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili