Zorana Mihajlović obišla radove na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) radove na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice.

Mihajlović je, podsetivši na to da radove na mostu finansira EIB i da Vlada Srbije ima dugogodišnju i dugoročnu saradnju sa tom bankom na izgradnji drumske i železničke infrastrukture, najavila nove zajedničke projekte vredne gotovo 500 miliona evra.

Naredne godine očekujemo da dobijemo novi most preko Save kod Ostružnice, ali se uveliko pripremamo i za realizaciju novih projekata koje ćemo raditi zajedno s EIB-om, navela je ona.

Ona je izrazila očekivanje da će ugovor za projekat modernizacije i elektrifikacije pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnje obilazne pruge oko Niša, vredan oko 250 miliona evra, biti potpisan u decembru.

Prema njenim rečima, novi projekat s EIB-om je i „auto-put mira“ Niš–Merdare–Priština, gde će 212 miliona evra biti investirano u izgradnju prve deonice od Niša do Pločnika.

Direktor Kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je, nakon obilaska radova na mostu preko Save sa ekspertima za transport ove institucije, da je EIB do sada u izgradnju obilaznice oko Beograda uložio ukupno 100 miliona evra, od kojih je već isplaćeno 80 miliona evra.

Do završetka ugovorenih projekata preostalo je da se, osim mosta preko Save, završi i petlja Petlovo brdo, navela je Negre.

Ona je naglasila da je obilaznica oko Beograda važan projekat jer se nalazi na međunarodnom Koridoru 10, koji spaja zapadnu Evropu sa južnom i istočnom, kao i da će završetak radova rasteretiti saobraćaj u centru Beograda i most Gazelu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak rekao je da radove na mostu preko Save izvodi podizvođač “Mostogradnja” i da se u gradnji primenjuju nove tehnologije, jer se delovi sklapaju u pogonu, a zatim dovoze i montiraju.

Drobnjak je najavio da će, zbog mogućnosti da postoje neeksplodirana bombe na dnu Save, biti potrebna dodatna snimanja korita, zbog kojih će doći do određenog pomeranja roka završetka u odnosu na ugovoreni rok – april 2018. godine.

Glavni izvođač radova na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice je konzorcijum sa kompanijom Strabag na čelu, a vrednost ugovora je 3,57 milijardi dinara.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili