Zimski Krstovdan – Sveštenomučenik Teopemt i Teona

Zimski krstovdan slavi se dan uoči Bogojavljanja. Na zimski Krstovdan je posni dan i nije obeležen crvenim slovom.

Narodni običaj je da se na današnji dan osveštani krst stavi u vodu i unese u crkvu. Veruje se da ako se krst smrzne da će godina biti blagorodna i zdravlje će biti u vašoj kući.

Sveštenomučenik Teopemt i Teona su hrišćanski svetitelji.

Kada Dioklecijan objavi gonjenje hrišćana, episkop nikomidijski Teopemt beše prvi koji postrada za Hrista. On beše izveden pred cara, i car mu zapreti smrtnom kaznom, ako se ne odreče Hrista. Na tu pretnju hrabri episkop odgovori caru: „Stoji napisano: ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti. Ti, care, imaš vlast kad mojim telom, čini s njim što ti drago“. Bi mnogo bijen, glađu mučen i istjazavan na razne načine. Najzad car dozva nekog mađioničara, Teonu, da Božjem čoveku nekako mađijama doskoči. Teona rastvori u vodi najjači otrov i dade Teopemtu da ispije. Teopemt prekrsti čašu i ispi otrov. Videv Teona, da njegov otrov ništa ne naškodi Teopemtu, on se okrete k caru i uzviknu: „I ja sam hrišćanin, i klanjam se Raspetome“. Obojica biše na smrt osuđeni: Teopemta mačem posekoše, a Teonu živa u zemlju zatrpaše, 298. godine.

Foto:wikipedia

Next Post

Adriana Lima elegantnim hodom u elegantnoj haljini

Сре јан 18 , 2017
Supermodel Adriana Lima pojavila se na crvenom tepihu u senzualnoj haljini nijanse šampanjca sa velikim izrezom za nogu i jednoramenim dekolteom. Haljina je iz dizajnerske kuće Cushnie et Ochs. Stil brinete koji joj najbolje stoji sa visokim štiklama podsećala je na legendarnu glumicu Veroniku Lejk. https://www.instagram.com/p/BPYUhP7D2zX/?tagged=adrianalima View this post on Instagram […]

Ako ste propustili