Žensko preduzetništvo preduslov stabilnog ekonomskog razvoja

Posebni savetnik potpredsednika Vlade Republike Srbije i predsednika Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković izjavila je danas da su rodna ravnopravnost i žensko preduzetništvo ključni preduslovi stabilnog ekonomskog razvoja.

Drašković je, obraćajući se na konferenciji srpskih i mađarskih preduzetnica „Žensko preduzetništvo kao neiskorišćeni potencijal centralne i istočne Evrope“, ocenila da će ovaj skup doprineti daljem unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dveju zemalja.

Ona je naglasila da je Mađarska strateški partner Srbije, koji se po ostvarenom obimu spoljnotrgovinske razmene nalazi u grupi 15 najvažnijih partnera naše zemlje.

Ostvarujemo dobru saradnju, zajedno pokrećemo infrastrukturne projekte i nema razloga da se i srpske i mađarske preduzetnice ne udruže i zajedničkim naporima nastupe i ka većim tržištima, poručila je Drašković.

Ona je podsetila na to da su žene najbrojnija ranjiva grupa na tržištu rada, čineći 43 odsto zaposlenih u odnosu na 56,3 odsto zaposlenih muškaraca, kao i da na rukovodećim položajima i bolje plaćenim poslovima i dalje ima dvostruko više muškaraca.

Prema njenim rečima, žene u Srbiji u biznis ulaze kasnije, najčešće iz nužde i uglavnom opstaju u sektoru usluga, koji je nisko kapitalan.
Iako je procenat žena u preduzetništvu sličan evropskom proseku i iznosi 30 odsto, suočavamo se, kako je upozorila, sa visokom stopom gašenja ženskih preduzeća, koja iznosi čak 47 odsto.

Drašković je dodala i da je Vlada, nakon uspešne „Godine preduzetništva“, u kojoj je u 2016. godini za podršku preduzetništvu izdvojeno 16 milijardi dinara, donela odluku o pokretanju „Decenije preduzetništva“ i da će to biti šansa i za žene u biznisu.

Prema njenim rečima, cilj je da se u narednih nekoliko godina broj žena preduzetnica poveća na 40 odsto, koliko ih danas ima u Mađarskoj.

Konferenciju „Žensko preduzetništvo kao neiskorišćeni potencijal centralne i istočne Evrope“ organizovali su Privredna komora Srbije, Ministarstvo inostranih poslova i trgovine Mađarske, Ambasada Mađarske u Srbiji i Udruženje poslovnih žena Srbije.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili