Žene nadmudrile Nemačkog kralja

Godine 1140. Kralj Konrad III od Nemačke stigao je do dvorca Weinsberga kojim je vladao Vojvoda Welf VI. kako Vojvoda nije hteo da poklekne pred kraljem već da se upusti u nemoguću borbu istu je i izgubio. Kralj rešen da pokaže kako svi moraju da kleknu pred njega rešio je da poubija sve muškarce i da dvorac zapali.

Nekoliko muškaraca je zamolilo kralja Konrada III da makar pusti njihove žene jer one ne donose odluke. Kralj odluči da pusti žene i da pokaže kako je i milostiv i otišao je i korak dalje rekao je ženama da mogu da ponesu sve što im je dragoceno ali samo ono što mogu da ponesu na svojim leđima jer neće da žive u siromaštvu.

Dao im je rok da napuste dvorac a kada je rok došao kralj je bio i više nego iznenađen. Žene su na svojim leđima nosile svoje muževe,sinove,braću… Kralj shvativši da je nadmudren nasmejao se i rekao: „Kralj uvek treba da se drži svojih reči.“

Bez da se žene muče rekao je da svi mogu da napuste dvorac i da će svi biti pošteđeni kao i sam dvorac kojeg neće zapaliti.

Foto:wikipedia

Ako ste propustili