Železnička stanica Beograd

Železnička stanica Beograd je građena između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića, ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Na mestu današnje železničke stanice bila je velika bara za koju je trebalo skoro čitav vek da se isuši i zvali su je Ciganska bara ili Bara Venecija. U ovom delu bilo je nekoliko brvnara i veliki broj komaraca pa je po planu kneza Milaša rešeno da se od seoskog područja napravi gradska sredina. Prvo je podignuto naselje Jatagan mala koje je i prvo naselje uz Savu.

Uz velike dvorske počasti ,20. avgusta (1. septembra) 1884. godine u 15 časova, krenuo je prvi voz sa ove stanice ka Zemunu.Prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović, na putu ka Beču. Svečanom otvaranju stanice prisustvovalo je više od 200 inostranih zvanica i više hiljada građana.

Prva kompozicija ka Nišu krenula je tri dana kasnije. Istog dana, otvorena je i linija do Pešte, a u početku su na ovim linijama saobraćala po dva voza dnevno. Od 1980. do 2009. godine, pored ulaza u stanicu stajala je lokomotiva  Plavog voza koji je prevozio maršala Tita.

Železnička stanica zatvorena je zvanično 1. jula 2018. godine. Nekoliko dana ranije 15.06.2018 u 21.10 časova ispraćen je poslednji voz sa pesmom „A sad adio“.

Foto:Beogradske vesti

Ako ste propustili