“Zelena staza“ od Petrovaradina do Beočina

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije objavilo je javni poziv za izradu idejnog rešenja za transformaciju napuštene pruge Petrovaradin Beočin u “zelenu stazu“, po uzoru na gradove u Evropskoj uniji.

U saopštenju Ministarstva izražava se uverenje da će se idejnim rešenjima dobiti konkretni predlozi kako da se na najbolji način nekadašnja železnička pruga i prateći objekti pretvore u stazu za bicikliste i pešake koju će građani Novog Sada i Beočina moći da koriste za sport, rekreaciju, kulturu i razvoj turizma.

„Zelena staza“ od Petrovaradina do Beočina, koja se radi kao pilot-projekat, koncipirana je po uzoru na zemlje Evropske unije, gde se poslednjih 15–20 godina intenzivno razvija, posebno u Španiji i Belgiji, kao način razvoja turizma, promovisanja zdravog života i unapređenja kvaliteta života građana.

Pored transformacije napuštenih pruga u stazu za pešake i bicikliste, koncept „zelenih staza“ podrazumeva i da se železničke stanice i kuće čuvara putnih prelaza koje se više ne koriste pretvore u muzeje ili koriste za smeštaj turista, iznajmljivanje bicikala, info-centre za turiste i drugo.

Realizacija ovog projekta inicirana je u okviru Radne grupe za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji AP Vojvodine, kojoj predsedava potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili