Završni ispit iz maternjeg jezika na kraju osmog razreda polagalo 69.726 učenika

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je završni ispit iz maternjeg jezika na kraju osmog razreda polagalo 69.726 učenika, pri čemu je testiranje proteklo u skladu sa procedurom i bez nepravilnosti.

U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Osaonici početak ispita je kasnio 54 minuta, što ni na koji način nije ugrozilo regularnost, jer su supervizori i dežurni nastavnici, koji su pratili sprovođenje testiranja, radili u punom sastavu i uz poštovanje procedure.

Uputstvo za ocenjivanje testa može se preuzeti sa sajta resornog ministarstva, dok će nakon 15 časova materijal biti dostupan i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

Učenici će u četvrtak, 15. juna, polagati test iz matematike, a u petak, 16. juna, kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Testove za polaganje završnog ispita pripremio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena.

Broju poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj školi i na završnom ispitu dodaju se bodovi sa međunarodnih i republičkih takmičenja. Na osnovu ukupnog broja bodova učenici se opredeljuju za željene škole.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 18. juna, a konačni 23. juna, dok je popunjavanje i predaja liste želja predviđeno 24. i 25. juna u matičnim školama.

Upis učenika u prvom upisnom krugu planiran je 4. i 5. jula, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili