Završetak pristaništa u Zemunu do naredne nautičke sezone

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Miroslav Knežević prisustvovao je danas potpisivanju Ugovora za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa na Dunavu u Zemunu.

Ugovor su potpisali predsednik opštine Zemun Dejan Matić, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i direktor JVP „Beogradvode“ Nenad Đinđić, u prisustvu gradskog sekretara za privredu Milinka Veličkovića i pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljka Kovačevića.

Matić je istakao da je izgradnja pristaništa za međunarodne putničke brodove jedan od prioriteta Gradske opštine Zemun, čijom realizacijom će ova lokalna samouprava dobiti još veći značaj na turističkoj mapi Evrope.

Prema njegovim rečima, turistički kruzeri koji su do sada samo plovili pored Zemuna sada će moći i da se zadrže kako bi se turisti upoznali sa kulturno-istorijskom baštinom.

On je ukazao na to da je projekat primer jedinstvene politike koju sprovodi Vlada Srbije, Grad Beograd i Gradska opština Zemun i značajan podsticaj drugim opštinama da pokrenu razvoj turizma.

Planirana lokacija za izgradnju pristaništa za međunarodne putničke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan, a predviđena su dva dolfina.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika i opreme odvijaće se preko pontona izgrađenog od čelika dužine 50 metara i širine četiri metra. U planu je i prilazna konstrukcija koja će povezivati obalni deo sa čeličnim pontonom.

Izgradnjom sedmog međunarodnog pristaništa Srbija će znatno unaprediti turističku infrastrukturu, podići kvalitet usluga, uz poštovanje ekoloških standarda.

Ukupna vrednost ove kapitalne investicije iznosi približno 150 miliona dinara.

Pristanište u Zemunu će biti spremno za prihvat brodova u narednoj nautičkoj sezoni i njegovom izgradnjom na najvažnijem panevropskom plovnom putu Dunava – Koridoru 7, biće udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista.

Foto:Ilustracija/pixabay

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili