Završena rekonstrukcija pruge Resnik–Valjevo a za dve godine prugu Beograd–Budimpešta

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas obeležavanju završetka rekonstrukcije pruge Beograd–Bar na deonici Resnik–Valjevo zajedno sa predstavnicima Ruskih železnica.

Ministarka Mihajlović rekla je da bi Srbija za tri godine trebalo da ima najmanje 520 kilometara pruga na kojima će vozovi moći da idu prosečnom brzinom od 120 do 150 kilometara na čas. Ona je dodala da bi za dve godine  trebalo bi da imamo i modernizovanu prugu Beograd–Budimpešta, kojom će vozovi moći da idu brzinom od 200 kilometara na čas.

Vozovi modernizovanom prugom ponovo mogu da idu brzinom od 100 kilometara na čas. Modernizacija pruge Resnik–Valjevo, na međunarodnom železničkom koridoru Beograd–Bar, privedena je kraju 13. novembra, kako je i planirano, a redovan železnički saobraćaj na tom delu barske pruge uspostavljen je juče.

Ugovorena vrednost radova na modernizaciji pruge Resnik–Valjevo iznosi 79,9 miliona dolara, a radovi su finansirani iz ruskog kredita, čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

Obnova barske pruge počela je 15. jula 2016. godine, nakon pune četiri decenije, a radove je izvela kompanija RŽD internešenel.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP, a radovi su obuhvatili rekonstrukciju trupa pruge, gornjeg stroja koloseka, dva tunela i 17 mostova, kontaktne mreže, SS i TT sistema, kao i remont svih infrastrukturnih objekata duž pruge, uključujući i 10 stanica.

Izvor: Vlada Srbije,Beogradske vesti

Ako ste propustili