Završen drugi krug konsultacija o ERP-u do 2020. godine

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da sprovođenje Programa ekonomskih reformi (ERP) za period od 2018. do 2020. godine ima za cilj da poboljša način planiranja i realizacije krupnih projekata i unapredi način sagledavanja resursa u odnosu na planirane i očekivane rezultate.

Organizacije i institucije okupljene u Nacionalnom konventu o EU održale su danas u Klubu poslanika konsultacije o pomenutom programu ekonomskih reformi, na kojima je ministar Vujović ukazao na značaj programa i obrazložio korake u njegovoj pripremi i implementaciji.

On je rekao da definisanjem prioriteta omogućavamo najbolji način da naše želje svedemo u raspoložive okvire sa stanovišta budžeta, ali i rokova i kapaciteta.

U okviru Nacionalnog konventa o EU sarađuje više institucija i organizacija – Ministarstvo finansija, Narodna banka Srbije, Republički sekretarijat za javne politike, predstavnici resornih ministarstava, organizacije civilnog društava, a sastanku su prisustvovali i sindikati, stručna i šira javnost.

Konsultacije ovakve vrste predstavljaju tradicionalnu saradnju državnih institucija i civilnog sektora u izradi ovog strateškog i interresornog dokumenta.

U cilju što sveobuhvatnijeg uključivanja civilnog društva u proces pripreme i kasnijeg sprovođenja ERP-a do 2020. godine na početku ovogodišnjeg ciklusa potpisana je Platforma za praćenje sprovođenja primene programa ERP 2018–2020. i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP), čiji su rezultati predstavljeni na završnoj konferenciji za sprovođenje Platforme 21. decembra 2017. godine.

ERP 2018–2020. godine prošao je dva ciklusa javnih konsultacija, a pored Platforme, predstavljen je i lokalnim samoupravama na Godišnjoj konferenciji SKGO 12. decembra i narodnim poslanicima na sednicama relevantnih skupštinskih odbora 15. decembra 2017. godine.

Nacrt tog programa stavljen je javnosti na uvid dva puta– na veb-sajtu Ministarstva finansija, Republičkog sekretarijata za javne politike i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

U skladu sa smernicama Evropske komisije, strukturne reforme u okviru ERP 2018–2020. godine organizovane su u devet ključnih oblasti: upravljanje javnim finansijama, reforma tržišta energije i transporta, sektorski razvoj, poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija, trgovinske reforme, obrazovanje i veštine, zaposlenost i tržište rada, socijalno uključivanje, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.

ERP je dokument koji Republika Srbija, kao država kandidat za prijem u članstvo EU, izrađuje na godišnjem nivou u cilju uspostavljanja platforme za efikasnije fiskalno planiranje i koordinaciju ekonomskih politika.

Kroz konkretne prioritetne strukturne reforme, koje su sastavni deo ERP i imaju definisan precizan vremenski okvir, efekte i budžet, podržava se makrofiskalni okvir, otklanjaju prepreke privrednom rastu i povećava konkurentnost nacionalne ekonomije.

Današnjim događajem zaključuje se drugi krug konsultacija, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili