Zatvaranje prihvatnog centra za migrante u Šidu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će Privremeni prihvatni centar za migrante u Šidu privremeno biti zatvoren, a broj migranata značajnije smanjen i u drugim centrima, pre svih u Obrenovcu.

Vulin je, u izjavi za novinare prilikom posete pomenutom centru, objasnio da će taj kamp, kroz koji je prošlo desetine hiljada ljudi, biti ponovo aktiviran samo ukoliko dođe do velike promene situacije, naglasivši da zasad nema potrebe da on bude u funkciji.

Možemo da rasterećujemo naša naseljena mesta, rekao je ministar, izrazivši pritom zahvalnost predstavnicima lokalne samouprave i građanima na velikoj humanosti i strpljenju koje su pokazali proteklih godina.

On je podsetio na to da su migranti u Šidu bili bezbedni, zaštićeni i zbrinuti, dodajući da su stanovnici ovog dela Srbije pokazali svoje najbolje lice.

Migrantska kriza se zahvaljujući velikim naporima Vlade Srbije drži pod kontrolom, zbog čega možemo da radimo redukciju kapaciteta i odgovarajuću preraspodelu migranata, dodao je Vulin, najavivši smanjenje broja migranata u određenim centrima, a među prvima će biti onaj u Obrenovcu.

Svuda ćemo ići na rasterećenje i raspoređivanje, da svi ravnomerno podelimo teret krize u skladu sa tim kako se bude odvijala situacija i ukoliko i dalje bude opadao broj migranata, naravno da ćemo ići na zatvaranje i ostalih centara, naglasio je ministar.

On je pojasnio da se nastoji da se ne formira jedan veliki centar gde nisu dovoljno dobri uslovi i organizacija rada, već da postoji više manjih kampova koji ne opterećuju lokalnu zajednicu i nikome ne predstavljaju veliki problem.

Svaki migranat će biti zbrinut i prema njemu ćemo se ponašati u skladu sa najvišim kriterijumima, rekao je Vulin, podsetivši na to da razvijene zemlje imaju više novca, ali nemaju organizaciju kao Srbija i niko nema humanost i strpljenje naših ljudi.

Ministar je potvrdio da se često događa da se u Srbiju vraćaju ljudi koji su grubom fizičkom silom sprečeni da odu negde i da se prema njima neko ponaša na način koji nije dostojan ljudskog bića, ali i da se takve stvari u našoj zemlji ne dešavaju.

Naša policija poštuje i sprovodi zakon, ali nikada nije upotrebljavala silu prema ovim ljudima, podvukao je on.

Vulin je izrazio zahvalnost pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću zbog toga što su uvek vodili računa da se prema migrantima ponašaju kao prema ljudskim bićima.

Pokazalo se da smo mi human i organizovan narod, koji ume da se nosi sa krizama i velikim mukama na dostojanstven način, dodao je on.

Aleksandar Vučić je predsednik Vlade koji je u čitavoj Evropi najviše vremena proveo na ovakvim mestima i uvek se informisao i znao šta se dešava na terenu, naglasio je Vulin, ukazavši i na to da premijer uvek zna tačan broj migranata na našoj teritoriji, kao i da je upoznat sa svim problemima i uvek je insistirao na humanom ponašanju, odgovornosti i strpljivosti.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili