Žalbe na rezultate završnog ispita moguće podneti i sutra

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prijem i rešavanje žalbi roditelja učenika na rezultate završnog ispita biti omogućeni i u subotu, 27. juna, od 9 do 12 časova.

Za roditelje koji nisu bili u mogućnosti da podnesu žalbu do danas, to će biti omogućeno i sutra u pomenutom periodu elektronskom putem na imejl adresu [email protected] ili posredno preko matične škole.

Ove godine, po prvi put, primenjen je inoviran i digitalizovan završni ispit, u delu pripreme, pregledanja i obrade testova.

Ovako organizovan završni ispit predviđao je i nove procedure. Imajući u vidu da je obrazovanje živ sistem, došlo je i do sporadičnih, tehničkih grešaka, koje su usporile proces integracije testa i ID obrazaca, pa samim tim i vidljivost manjeg broja pojedinih testova.

Najčešće greške, koje su dovele do usporavanja procesa su nepoklapanje ID obrasca učenika sa odgovarajućim testom, dostavljen primerak ID obrasca za učenika, a ne primerak za školu, nedostatak ID nalepnice na testu, ID nalepnica zalepljena ukrivo ili van predviđenog okvira, nepopunjavanje ličnih podataka na ID obrascu i ista ID nalepnica zalepljena kod dva učenika.

Prvi put su uloženi ozbiljni napori da se unapredi proces koji je više godina bio problematičan. Obezbeđena je sigurna distribucija testova, kao i to da svi imaju iste uslove prilikom ocenjivanja.

Trenutno postoji manje od 300 učenika koji nisu mogli da vide jedan od tri testa od približno 66.955 učenika osmog razreda koji su polagali završni ispit.

Ni jedan test nije izgubljen i svi ti testovi će ručno biti obrađeni i danas objavljeni kako bi učenici imali iste uslove za eventualnu žalbu.

Iz tog razloga, Komisija za sprovođenje završnog ispita za školsku 2019/2020. godinu donela je Odluku o izmeni Kalendara aktivnosti za sprovođenje završnog ispita i upisa u srednju školu.

Svaki elektronski sistem koji se uspostavlja, pilotira se, a zatim implementira na manjem uzorku da bi se postepeno širio i uključivao dalje korisnike.

U slučaju ovogodišnjeg završnog ispita, sistem koji je napravljen je primenjen u realnim uslovima koji uključuju skoro 68.000 učenika, nastavnike i škole iz svih delova Srbije sa različitim tehničkim mogućnostima.

Ove godine Ministarstvo je želelo da roditeljima i deci pruži mogućnost da po prvi put rezultatima pristupe iz svojih domova, pri čemu su do sada morali da idu u školu i čekaju red da bi imali uvid u rezultate.

Svi učenici osmog razreda, koji su pristupili polaganju završnog ispita i na taj način završili osnovnu školu, dobiće rezultate sa završnog ispita i na osnovu njih i uspeha koji nose iz škole upisati srednju školu.

Učenici su polagali pomenuti ispit od 17. do 19. juna, a 23. juna su objavljeni preliminarni rezultati na sajtu zios.mpn.gov.rs.

Završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđen je zakonom i svi učenici na teritoriji Srbije navedeni ispit polažu u istim uslovima i u isto vreme i izlaskom na taj ispit stiču uverenje da su završili osnovnu školu.

Ako ste propustili