Zakon o dualnom obrazovanju prilagođen uslovima u Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević posetio je danas obrazovno vaspitne ustanove u Zrenjaninu i razgovarao sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i predstavnicima kompanija koje su uključene u sistem dualnog obrazovanja.

Šarčević je tom prilikom istakao da je usvajanjem Zakona o dualnom obrazovanju, u potpunosti prilagođenog uslovima Srbije, stvorena zakonska osnova da se takav vid obrazovanja dalje razvija.

Cilj je da za narednu školsku godinu modernizujemo 14 obrazovnih profila i uvedemo ih u sistem dualnog i preduzetničkog obrazovanja, rekao je on.

Prema njegovim rečima, osim dualnog obrazovanja povod za posetu Zrenjaninu je i početak rada na planu upisa u srednju školu, na novoj mreži škola, ali i na planovima za razvoj IT sektora.

Janjić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ono što Zrenjanin godinama unazad primenjuje sa poslodavcima kroz stručnu praksu, istovremeno i strategija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je napomenuo da su održani veoma važni i konstruktivni sastanci na kojima su privrednici ukazali na to da im nedostaju određeni obrazovni profili, pre svega mehanotroničari i trgovci.

Ministar prosvete je tokom posete Zrenjaninu obišao Osnovnu školu ”Đura Jakšić”, Tehničku školu i Zrenjaninsku gimnaziju i razgovarao sa Aktivom direktora obrazovno vaspitnih ustanova iz Srednjebanatskog okruga, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili