Zaključno sa oktobrom suficit nam je skoro 300 miliona evra

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izrazio je uverenje da je Srbija na dobrom putu i da se očekuje veći privredni rast, kao rezultat veće potrošnje, omogućene najavljenim povećanjem plata i penzija.

Knežević je uoči skupa „Dostojanstven rad i održivi razvoj“ u hotelu Hajat u Beogradu rekao da su svi makroekonomski pokazatelji, kao što je to saopštila i Misija MMF-a, vrlo dobri, da se Srbija kreće u dobrom pravcu i da sada možemo da očekujemo privredni rast.

On je istakao da se naš privredni rast, pre svega, zasniva na novim investicijama i na izvozu, kao i da se očekuje da kroz porast potrošnje, ostvarimo indikatore za dalji rast i razvoj.

Prema njegovim rečima, najveći problem domaće privrede je nezaposlenost, i mere koje se sprovode usmerene su najvećim delom na obezbeđivanje novih radnih mesta.

Efekat vidimo, jer kroz makrekonomske pokazatelje nezaposlenost je smanjena sa 26 na 15,2 odsto, rekao je ministar privrede uz naglasak da je želja da nezaposlenost padne na 11 odsto i da to bude održivo u narednom periodu.

Imamo pokazatelje kojima možemo da se ponosimo, zaključno sa oktobrom suficit nam je skoro 300 miliona evra, a samo do pre nekoliko godina imali smo deficit od dve milijarde evra, naglasio je Knežević, izrazivši uverenje da će narednih godina BDP preći rast od tri odsto.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je, učestvujući u raspravi na istom skupu, da će se država sistemski boriti protiv sive ekonomije i rada „na crno“, jer je svesna u kojoj meri ona uništava regularno poslovanje.

Vulin je naglasio da društveno-odgovorno poslovanje znači redovno plaćanje poreza i doprinosa i prijavljivanje radnika.

On je istakao važnost sankcionisanja rada u sivoj zoni, podsetivši na to da se Inspekcija rada tokom leta, nakon prve kontrole, vraćala da proveri da li poslodavci nastavljaju da poštuju zakon.

Ispostavilo se, kako je naveo, da je bilo više od 200 radnika koji su najpre radili bez prijave, potom zaposleni nakon kontrole, a onda opet preusmereni da rade „na crno“.

Vulin je podsetio na to da su sada poslodavcima neke procedure znatno olakšane, poput M4 prijave, koja se sada podnosi elektronskim putem.

Ministar je najavio da se tokom naredne godine očekuje donošenje važnih zakona, među kojima i onih o štrajku, socijalnom preduzetništvu, o radu preko agencija za privremeno zapošljavanje, sezonskom radu i radu na lizing.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili