Zahvalnost Evropskoj uniji na podršci

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa evropskim komesarom za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosom Stilijanidisom u sklopu njegove posete Srbiji.

Dačić je ovom prilikom izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na podršci, kao i ličnom angažmanu komesara Stilijanidisa u obezbeđivanju pomoći Srbiji u regulisanju migrantske krize i adekvatnom tretmanu migranata.

On je podsetio na to da je ova kriza zajednički problem, koji nijedna zemlja ne može sama da reši, već je neophodna međusobna saradnja i solidaran pristup, i izrazio nadu da će, u skladu sa tim, EU nastaviti da pruža podršku Srbiji.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da je od samog početka krize Srbija svojim humanim i odgovornim postupanjem pokazala da deli zajedničke vrednosti sa Evropskom unijom.

Prema njegovim rečima, Srbija će ostati posvećena pronalasku sveobuhvatnog i kompromisnog rešenja krize, pri čemu je spremna da nastavi da pruža svoj doprinos, ali i da preuzme svoj deo obaveza.

Stilijanidis je naglasio da je odlučio da ponovo poseti Srbiju kako bi izrazio svoju podršku i najavio pomoć EU našoj zemlji, u vrednosti od četiri miliona evra, za sprovođenje humanitarnih projekata namenjenih migrantima.

On je napomenuo da je od 2015. godine Evropska unija najveći donator Srbiji po pitanju pomoći za vanredne situacije.

Srbija je pokazala da je pouzdan partner, na čiju saradnju Evropska unija može da računa i u teškim okolnostima, podvukao je evropski komesar i naglasio da je i prilikom ove posete imao mogućnost da se uveri u značajan napredak u obezbeđivanju uslova za migrante.

Stilijanidis je zaključio da je nesporna evropska perspektiva Srbije, odnosno da je Srbije deo Evrope, kao i da je budućnost Evropske unije i Srbije zajednička, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ako ste propustili