Zadužbina „Dositej Obradović“ dobila prostorije u Beogradu

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević otvorio je danas prostorije Zadužbine „Dositej Obradović“ u zgradi u kojoj se nekada nalazilo Ministarstvo prosvete (1873–1952), a koje je ta institucija dobila na trajno korišćenje.

Vukosavljević je tom prilikom istakao da je resorno ministarstvo izdvojilo približno pet miliona dinara za renoviranje 250 od ukupno 500 metara kvadratnih prostora u zgradi koja je spomenik kulture od velikog značaja.

U toj zgradi se, pored pomenute zadužbine, nalaze i Vukova zadužbina i Institut za književnost i umetnost, objasnio je on i ukazao na to da je Zadužbina „Dositej Obradović“ prvi put dobila na trajno korišćenje prostor koji je prethodno renoviran.

Upravnik Zadužbine „Dositej Obradović“ Mirjana Dragaš podsetila je na to da je ta institucija osnovana 2004. godine zahvaljujući kompaniji „Hemofarm“, koja je kupila kuću u kojoj je rođen Dositej Obradović u Čakovu, pored Temišvara, i odmah je preneta u vlasništvo Zadužbine, renovirana i pretvorena u spomen-muzej.

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Dositej Obradović“ Dušan Ivanić istakao je da je Dositej ostao znak modernog identiteta srpske kulture, prosvećenosti, slobodnog i verski tolerantnog građanina.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili