Zabranjena ljubav i na njihovom grobu

Svaka ljubav teži da ima svoga svedoka koji će o njoj prenositi sa kolena na koleno. Svedoke ove ljubavi možda bi uzelo vreme da nisu im napravljeni grobovi da zauvek budu zajedno i to na poseban način.

Ona je bila iz katoličke porodice a on iz protestanske a u to vreme 1842.godine kada su se uzeli nisu svi gledali sa odobravanjem jer veliki je raskol bio među verama u Holandiji a posebno u manjim mestima poput Roermondu.

On J.V.C van Gorcum (33) bio je pukovnik holandske konjice i komandir milicije u Limburgu a ona J.C.P.H van Aefferden (22),u skladu sa tim vremenom, domaćica ali iz imućne porodice u Roermondu. I ako je bio stariji od nje 11.godina i pored protivljenja venčali su se te 1842.godine.

Posle 38.godina popustilo mu je zdravlje i preminuo je 1880.odine i sahranjen je na protestanskom groblju u blizini zida. Samo osam godina je prošlo preminula je i ona od tuge. Zato što je poticala iz katoličke porodice nije mogla da bude sahranjena na porodičnom groblju uz svoga muža. Sahranili su je sa druge strane zida kako bi bila najbliže mužu. Nije poznato ko je izradio grobove zbog kojih je i nastavljeno da se priča o njima.

Naime,neko je sa obe strane na njihovim grobovima izgradio visoke spomenike dovoljne da napravi spoj dve ruke koje povezuju jednu ljubav.

Njihovi grobovi se nalaze u Roermondu.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili