Zabrana rada nedeljom ili veće plate vikendom?

Foto:Ilustracija/pixabay

Širom sveta počele su diskusije i primene da se ne radi nedeljom, a ova tema došla već nekoliko dana provlači se kroz medije.

U ozbiljno razmatranje da li u trgovinama treba da se radi nedeljom ili da se poveća plata zaposlenima uključio se sindikat ali i ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Između sindikata i resornog ministarstva došlo je do razgovora na ovu temu i složili su se da bi trebalo doći do povećanja zaposlenima u trgovinama koji rade nedeljom.

Kako nam stižu najave već do kraja godine dobićemo i jasan stav ministarstva po ovom pitanju.

Ono što već svi znamo da neki poslodavci u trgovinama maksimalno koriste zaposlene koji rade i po nekolko sati prekovremeno, a da za to nisu po zakonu i plaćeni.

Veliki broj trgovina ima potrebu za zaposlenima ali i oni koji se zaposle veoma brzo odustaju jer shvate da mogućnost napredovanja je moguća samo ukoliko imate neku „vezu“, ne plaća vam se prekovremeni rad, 40 sati tokom nedelje pretvaraju se i u preko 60 sati tokom nedelje kako kroz ostajanje i duže na poslu tako i kroz ne dobijanje slobodnih dana.

I ako neke trgovine se jasno reklamiraju kako su okrenuti zaposlenima, porodici i zdravom životu veoma brzo nakon početka rada vidi se da to nije slučaj. Ovde nije u pitanju samo finansijski faktor već i socijalni jer više slobodnog vremena koji bi dobili zaposleni , ili bolje rečeno što im i po zakonu pripada, iskoristili bi za boravak sa porodicom što otvara vrata temama o većem zadovoljstvu, učinku, natalitetu…

Ostaje nam da sačekamo da vidimo šta će ministarstvo trgovine da odluči nakon sastanka sa trgovinskim lancima i sindikatima.

Ako ste propustili