Zaboravljena Jelena Petković Milutinović

Glumica Jelena Petković Milutinović rođena je 1877.godine sa velikim darom za glumu otkrila ju je glumica Milka Grgurova koja ju je i dovela u Narodno pozorište. Međutim, Jelena Lela Petković je tokom vremena počela da se povlači i zvanično je napustila jе Narоdnо pоzоrištе sеptеmbra 1921. gоdinе.

Napuštanje pozorišta se desilo mnogo ranije , ali nisu samo uloge ono što su obeležile njenu karijeru. Ostalo je upamćeno kada je sa sestrom Vukom Popadić previla i spasila stotine života srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu tokom odbrane Beograda.

Beograd je tog septembra 1915.godine bio pred padom i većina stanovnika je već izbegla iz Beograda. U Beogradu su ostali samo branioci čija su tela preminulih ili ranjenih ležali po kaldrmama glavnog grada. Vodile su se ulične borbe za svaki metar beogradske kaldrme, teško ranjeni ostajali su po ulicama Beograda, a oni lakše ranjeni previjali bi sami sebe ili odlazili u neku od ambulanata koje su se nalazile uglavnm na Vračaru.

Jelena Petković otvorila je kapije dvorišta u Dušanovoj ulici, pored same linije odbrane Beograda, i zajedno sa sestrom sakupljala ranjene sa ulica Beograda. I pored granata i „kiše metaka“ sakupljale su ranjene koje su previjale,zašivale i negovale. Kada su austro-ugari bili nadomak Dušanove ulice i doma Jelene Petković ona je sa sestrom evakuisala ranjene. Jedan od ranjenih koje je spasila Lela Petković bio je i Đorđe Sebastijan Roš koji je kasnije pomagao obnovu Hilendara.

Nekoliko stotina ranjenih su spašeni zahvaljujući sestrama, a u znak zahvalnosti Jeleni Leli Petković Milutinović za hrabrost ,Narodno pozorište je 1934.godine odigralo predstavu „Koštanu“ njoj u čast.

Preminula je godinu dana kasnije u Beogradu, povučena od bilo kakvog javnog života.

Foto: Ilustracija/Wikipedia

Ako ste propustili