Za upis u IT odeljenja prijavljeno 2.537 učenika

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da se za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja prijavilo 2.537 učenika, što čini približno četiri odsto ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole.

U saopštenju se navodi da je broj prijavljenih uvećan približno pet puta u odnosu na prošlu školsku godinu, kada se prijavilo 556 đaka.

Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.

U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, s obzirom na to da se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije, a biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja.

Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.

IT odeljenja imaće maksimalno po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, nastavnike informatike očekuju obuke za nove predmete, dok učenicima nije potrebna dodatna IT oprema, niti ulaganje u učenički materijal.

Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji se na tržištu pojavi približno 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine.

Taj broj je potrebno povećati najmanje pet puta, na više od 7.000 radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti. Ovaj sektor u Srbiji trenutno zapošljava približno 20.000 radnika, a prosečna plata u u njemu viša je nego u drugim privrednim granama.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili