Za Srbiju važan ostanak misije UN na Kosmetu

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Dačić je tom prilikom još jednom čestitao Guterešu na izboru za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, i izrazio spremnost Srbije za nastavak saradnje sa svetskom organizacijom, pored ostalog i u okviru njenih mirovnih operacija.

On je takođe obavestio svog sagovornika o tome da je u Beogradu otvorena UN kuća, i uputio mu poziv da poseti Srbiju.

Dačić je posebno naglasio da je za Srbiju veoma važan ostanak misije UN na Kosovu i Metohiji sa neutralnim statusom u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Generalni sekretar UN je istakao da je pozicija Ujedinjenih nacija jasna, a to je da je potrebno da misija ostane na tom prostoru jer problem još nije rešen.

Na današnjem sastanku razmotrena su i druga pitanja regionalne bezbednosti.

Dačić je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom o bilateralnim odnosima između dve zemlje, saradnji u sferi energetike i mogućnosti da Mađarska bude gost Sajma poljoprivrede u Novom Sadu 2018. godine.

Sastanku su prisustvovali i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar privrede Goran Knežević, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: msp.gov.rs

Ako ste propustili