Za radove na obnovi Hilandara u ovoj godini 80 miliona dinara

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na sednici Komisije za Hilandar, koja je danas održana u resornom ministarstvu, usvojen izveštaj o radovima izvršenim u 2017. godini, kao i plan rada za 2018. godinu.

U saopštenju se navodi da je komisija razmatrala i dosadašnji napredak obnove manastira, sa osvrtom na kvalitet radova i zadate rokove.

Ministarstvo je za 2018. godinu izdvojilo 80 miliona dinara za obnovu manastira Hilandar, koji predstavlja srpsko kulturno nasleđe od neprocenjive vrednosti, pri čemu je izdvojena suma za deset miliona dinara veća u odnosu na prethodnu godinu.

Planom rada u 2018. godini predviđeni su nastavak obnove belog konaka, radovi na jugozapadnoj strani, odnosno rekonstrukcija trpezarije sa kuhinjom, kao i rekonstrukcija dohije i igumenarije sa paraklisom.

Članovi komisije su konstatovali da obnova, sanacija i konstruktivno ojačanje objekta trpezarije sa kuhinjom i drugim povezanim prostorijama, uz maksimalno očuvanje i konzervaciju sačuvanih arhitektonskih i drugih elemenata na objektu, odnosno rekonstrukcijom nedostajućih, predstavlja izuzetno složen, ali i sveobuhvatan poduhvat.

Ustanovljeno je da će slikarsko-konzervatorskim radovima moći da se pristupi nakon završetka arhitektonskih radova na trpezariji.

Pored ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića kao predsedavajućeg, sednici su prisustvovali članovi komisije: pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i zamenik predsednika Danijela Vanušić, prof. dr Vladeta Janković, Dimitrije Stefanović (SANU), prof. dr Zoran Rakić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Takođe, bili su prisustni i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin Zoran Vapa, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara Milivoj Ranđić, Vladimir Trijić iz Narodne biblioteka Srbije, arhitekta prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta Dragoljub Todorović, slikar Vladimir Bulajić, predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i docent Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu Svetislav Nikolić.Foto: kultura.gov.rs

Ako ste propustili