Za mere populacione politike izdvojeno 130 miliona dinara

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za populacionu politiku, na kojoj je ukazano na to da se u 15 opština u Srbiji već sprovode mere populacione politike, za šta je Vlada iz budžeta izdvojila 130 miliona dinara.

Brnabić je tom prilikom istakla veću vidljivost mera podsticanja rađanja, i najavila da će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje će ih najuspešnije sprovoditi.

Ona je naglasila da se mora uticati na sprečavanje kašnjenja u isplatama naknada zarada za trudničko i porodiljsko bolovanje, budući da je praksa pokazala da su kašnjenja uzrokovana obimnom dokumentacijom i njenom dugotrajnom manuelnom obradom, umesto elektronske.

Zamenik predsednika Saveta za populacionu politiku i ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović iznela je podatke o opštinama kojima su dodeljena sredstva.

Sedam opština, u kojima su demografski indikatori veoma loši, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, a to su Gadžin Han, Vlasotince, Blace, Dimitrovgrad, Golubac, Crna Trava i Prokuplje.

Takođe, tri opštine sa lošim pokazateljima nalaze se u centralnoj i zapadnoj Srbiji – Knić, Nova Varoš i Trstenik, dok je takvih pet opština u Vojvodini – Sečanj, Šid, Irig, Bačka Topola i Žitište.

Opštine su do sada potrošile približno 75 odsto dobijenih sredstava na projekte kojima su obuhvaćene različite mere – od infrastrukturnih radova, proširenja kapaciteta ustanova za čuvanje dece, podsticajnih sredstva za pokretanje ili razvoj sopstvenog posla, dodatnih zdravstvenih usluga, aktiviranja savetovališta za mlade i na populacionu edukaciju.

Kabinet ministra bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku inicirao je povezivanje institucija na lokalu, poput instituta za javno zdravlje, domova zdravlja, škola, vrtića, ustanova kulture, medija, kancelarija za mlade, Razvojne agencije Srbije, Privredne komore Srbije i nevladinih organizacija, kao podršku postojećim i uvođenju novih mera populacione politike.

Sednici Saveta prisustvovao je i predstavnik Privredne komore Srbije, koja na inicijativu premijerke Ane Brnabić priprema modele podrške poslodavcima, preko kojih bi država trebalo da podstakne društveno odgovorno poslovanje. Poseban akcenat stavljen je na usklađivanje rada i roditeljstva, što podrazumeva određene ustupke roditeljima, poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti rada od kuće, a što ni u kom slučaju neće ugroziti efekte poslovanja preduzeća u kojima su zaposleni.

Ministarstvo kulture i informisanja zaduženo je da raspiše javni konkurs za izradu slogana koji će se koristiti za predstavljanje mera populacione politike.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili