Za kompanije više nije potrebna overa zdravstvenih knjižica, već se to radi automatski

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je prilikom posete Leskovcu da automatska overa zdravstvenih kartica, koja je od danas omogućena za preostalih 450.000 osiguranika u Srbiji, pokazuje da je država postala servis građana, i da se na ovaj način štedi i vreme i novac.

Branabić je istakla da to znači mnogo, da ne morate više da idete na šaltere, da na svaka tri ili šest meseci prikupljate papire zaposlenih i da ih šaljete u Republički fond za zdravstveno osiguranje, da, pošto ste platili poreze i doprinose, to nekako i dokazujete, već to država radi sama za vas.

Dakle, uštedeli smo im vreme koje su trošili do danas na svu papirologiju i čekanje na šalterima. Ono što je možda najvažnije je što dajemo signal da je država njihov servis, da oni nisu kuriri za državu, rekla je premijerka.

Ona je dodala da na šalter više neće morati ni građani koji se bave samostalnom delatnošću, poljoprivrednici i članovi njihovih porodica, podsetivši i na to da je država u oktobru prošle godine povezala sve baze podataka tako da za kompanije više nije potrebna overa zdravstvenih knjižica, već se to radi automatski.

Danas smo to završili i za preduzetnike, za poljoprivrednike, samostalne umetnike, dakle, za ostalih 450.000 ljudi koji nisu zaposleni u velikim korporacijama, naglasila je predsednica Vlade.

Govoreći o e-povezivanju uprava, premijerka je istakla da je Leskovac jedna od prve tri lokalne smouprave koja je u svoje porodilište uvela elektronsku prijavu beba, pri čemu se roditeljski dodatak dobija već u porodilištu.

To je za sada zaživelo samo u Zrenjaninu, Leskovcu, Loznici, a od juče i u Beogradu. Sledeće je Smederevo, a do kraja septembra sve lokalne samouprave, najavila je Brnabić.

Država nastavlja da radi na elektronskim servisima, jer je to najbolji odgovor za efikasnu državnu upravu i za borbu protiv korupcije, istakla je ona.

Kada imate elektronske transparentne servise onda ne postoji način da vam neko traži pet, deset, 50 ili 100 evra da vam završi nešto za dan ili dva, zaključila je predsednica Vlade.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili