Vujica Vulićević – organizator ubistva Vožda Karađorđa

Knez Vujica Vulićević bio je organizator ubistva  svoga kuma Vožda Karađorđa po naređenju Miloša Obrenovića.

Rođen je u selu Azanja kod Smederevske Palanke. Prezime Vulićević je po Vujicinom deda Vuliću koji je imao brata Đorđa od kojeg je rod Đorđevići u Azanji. Braća Vulić i Đorđe su se doselila u Azanju iz okoline Prištine. Zajedno sa vojvodom Čolakom Antom Simeonovićem predvodio je u maju 1809. Karađorđevu ofanzivu od Nikšića prema Crnoj Gori. Za njegovog sina Petra Vulićevića bila je udata sestra kneginje Ljubice, rođena Vukomanović.

Njegov brat bio je vojvoda Đuša Vulićević, posle čijeg ubistva je Vujica došao na mesto oborkneza.

Nakon propasti Prvog srpskog ustanka Karađorđe je pobegao u Rusiju gde je bio 4.godine i jedina veza sa Srbijom bio mu je njegov kum Vujica a on je obaveštavao Miloša Obrenovića.

Kada se Karađorđe 1817.godine vratio u Srbiju došao je prvo kod Vujice koji ga je ugostio sa večerom kako bi se Vožd što više osećao bezbedno. Ono što Vožd nije ni slutio je da je Vujica već organizovao njegovo ubistvo.

U zoru na Svetog Arhangela Gavrila 26. jula ( 13.jula), u selu Radovanju kod Velike Plane ,Nikola Novaković je Vožda usmrtio sekirom a zatim mu je odsekao glavu, koja je poslata u Beograd, Milošu Obrenoviću. Miloš je naredio da se Karađorđeva glava preparira i pošalje sultanu u Istambul.

Izgleda da je Vujicu mučila savest zbog ubistva kuma pa je u znak pokajanja podigao je crkvu-brvnaru Pokajnica. Sahranjen je u manastiru Pinosava, Kusadak, opština Smederevska Palanka, gde njegove mošti počivaju i danas.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili