Vučić: Značajno da se autoputevima povežu Beograd i Atina

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će zajednička sednica vlada Srbije i Grčke biti održana na proleće u Solunu, dodavši da je određena nova „mapa puta“, uz koju će dve zemlje još snažnije krenuti u zajedničku budućnost.

Vučić je na konferenciji za novinare sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, koja je održana u Palati Srbije, rekao da će na tom zasedanju biti pripremljene konkretne mere za jačanje saradnje, koja će biti u interesu građana dveju zemalja.

On je naveo da je tokom današnjeg sastanka bilo reči o unapređenju bilateralnih ekonomskih odnosa, ali i o regionalnoj saradnji i regionalnoj stabilnosti.

Prema njegovim rečima, u dugom i ozbiljnom razgovoru ukazano je pre svega na ogromno prijateljstvo izmedu srpskog i grčkog naroda, ali se razgovor nije zasnivao samo na onome što čini prošlost, već na onome što treba da radimo u budućnosti.

Vučić je izneo podatak da ekonomska razmena dveju zemalja trenutno iznosi 380 miliona evra, što je, kako je ocenio, nedovoljno, te da je cilj da se ona u narednim godinama znatno poveća.

Oblast turizma je veoma važna, napomenuo je premijer, dodavši da je Grčka prva destinacija za srpske građane, ali i da je broj grčkih turista značajno porastao u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu.

On je podvukao da Srbija može da poveća izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Grčku, i istakao da je važno da se izgradi bolja železnička infrastruktura i pruga koja bi spajala Beograd i Solun.

Cilj je, kako je naveo, da se do 2020. godine od Budimpešte, preko Beograda, do Soluna stigne za manje od trideset sati, a ne za 49, koliko je sada potrebno.

Vučić je preneo da je sa grčkim kolegom razgovarao o regionalnoj stabilnosti, uz napomenu da Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu, navodeći da je Grčka jedna od ključnih zemalja na zapadnom Balkanu, ali i u regionu jugoistočne Evrope.

Premijer je naveo i da je sa svojim sagovornikom na realističan način analizirao situaciju na zapadnom Balkanu, ističući da je zahvalan toj zemlji na tome što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Zahvalni smo Grčkoj po tom pitanju i nadamo se da će takav stav imati i ubuduće, dodao je on.

Vučić je istovremeno poručio da će Srbija i Grčka nastaviti dalju saradnju po pitanju migrantske krize.

Takođe, premijer je ukazao na to da je u današnjem razgovoru bilo reči i o odnosu prema tradicionalnim prijateljima i Srbije i Grčke, i dodao da je tu postignut veliki stepen saglasnosti oko saradnje i sa Kinom i sa Ruskom Federacijom i mnogim drugim zemljama.

On je rekao da je za Srbiju važna i izgradnja autoputeva, te da bi bilo značajno da se autoputevima povežu Beograd i Atina, odnosno luka Pirej.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili