Vučić stupio na dužnost predsednika Srbije

Aleksandar Vučić stupio je danas na funkciju predsednika Republike Srbije nakon što je u Narodnoj skupštini Republike Srbije, nad Ustavom Srbije i Miroslavljevim jevanđeljem, položio zakletvu.

Tekst zakletve, koju je nakon polaganja, potpisao Aleksandar Vučić glasi:

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Nakon polaganja zakletve intonirana je himna Srbije.Vučić je, u govoru nakon polaganja zakletve, izrazio zahvalnost svim prethodnim predsednicima Republike na doprinosu progresu i prosperitetu naše zemlje.

On je odao priznanje prethodnom predsedniku Tomislavu Nikoliću zbog toga što je imao hrabrosti da podrži najteže, ali jedine celishodne mere koje je Vlada Srbije preduzimala na putu oporavka zemlje.

Vučić je rekao da će se boriti za mir u Srbiji i čitavom regionu, i poručio da će razgovarati sa svima, nuditi rešenja, insistirati na dijalogu i kompromisu, jer, kako je dodao, duboko veruje da je to osnova svakog napretka, uspešnog posla i bezbedne budućnosti.

Da bismo uspeli da sačuvamo sebe, moramo da razgovaramo sa svima, ali i da jačamo svoje odbrambene kapacitete, jer samo na taj način možemo da sačuvamo zemlju od onih koji nam svakodnevno prete, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je nezavisna i suverena zemlja, i baš takva i samo takva može biti na ponos svim njenim građanima.

Vučić je poručio da je neophodno da se povezujemo i da gradimo mostove i puteve između država, otvaramo radna mesta, povećavamo robnu razmenu i učimo jedni od drugih.

Možemo, uz težak rad, zdrav razum i sreću koju sami osvojimo, da stvorimo region u kojem su razlike prednost, a ne osnov za sukobe, istakao je predsednik, uz poruku da će čuvati integritet Srbije, ali da će uvek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima, jer se time štite Srbi i čuva i brani mir.

On je izrazio spremnost za otvaranje unutrašnjeg dijaloga po pitanju Kosova i Metohije, uz sve naše razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav naše zemlje.

Srbija je ozbiljna, jaka država, koja može da se odbrani, koja je posvećena svojoj slobodi i svojoj sigurnosti, i koja, upravo zato, uvek može, i hoće, da svakome pruži ruku, bez straha šta će se toj ruci desiti, naveo je Vučić.

Vučić je za predsednika izabran u prvom krugu izbora 2. aprila sa osvojenih 55,08 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili