Vučić: Srbija može da ponudi bolje uslove nego bilo koja druga zemlja u regionu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas na srpsko-mađarskom biznis forumu u Nišu da dobri politički odnosi dveju zemalja otvaraju mogućnost pune saradnje u svim oblastima ekonomije, najavivši direktno povezivanje privrednika i kompanija.

Vučić je na biznis forumu koji je održan nakon zajedničke sednice vlada dveju zemalja, poručio mađarskim investitorima da će im Vlada Srbije obezbediti najbolje moguće uslove za poslovanje.

On je investitorima iz Mađarske preneo da Srbija nudi dobro obučenu radnu snagu, kao i veoma dobre podsticajne mere za bilo koji posao koji žele da pokrenu.

Prema njegovim rečima, naša zemlja nudi i subvencije po radnom mestu, zajedničku izgradnju infrastrukturnih objekata, proizvodnih hala, pristupnih puteva i drugo.

Srbija može da ponudi bolje uslove nego bilo koja druga zemlja u regionu, podvukao je premijer i dodao da je neophodno ohrabriti i srpske investitore da pokušaju da ulažu u Mađarskoj.

Vučić je ukazao na to da je upravo danas potpisan ugovor sa jednom velikom japanskom kompanijom koja će u Šapcu zaposliti 1.700 ljudi, dok je nemačka fabrika „Kromberg Šubert“, koja se bavi proizvodnjom delova za automobile, otvorila svoj pogon u Kruševcu.

On je preneo da je i na zajedničkoj sednici vlada dveju zemalja razgovarano o potrebi većeg investiranja mađarske privrede u Srbiji, ali i obrnuto.

Poslovni forum Srbija–Mađarska, na kome učestvuje 250 privrednika iz 170 kompanija, održava se u organizaciji Privredne komore Srbije i Nacionalne trgovinske kuće Mađarske.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 1,1 milijardu evra, što je za približno 50 miliona evra više u poređenju sa 2014. godinom, odnosno 4,9 odsto.

U prvih osam meseci 2016. godine trgovinska razmena između dve zemlje povećana je za pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a tome je doprinelo otvaranje mađarskih trgovinskih predstavništava.

Ukupan robni izvoz u Mađarsku u 2015. iznosio je 320,9 miliona evra i predstavljao je 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili