Vučić: Poštujemo tuđe žrtve

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na otkrivanju spomenika Podunavskim Švabama stradalim na kraju Drugog svetskog rata u Bačkom Jarku, da samo zahvaljujući tome što poštujemo tuđe žrtve imamo pravo da tražimo poštovanje naših žrtava.

Vučić je podsetio na to da je početkom 20. veka u Bačkom Jarku živelo 2.127 Nemaca, 47 Mađara i dvoje Srba, dok u tom mestu danas žive gotovo samo Srbi, većinom ljudi koji su došli iz Bosne i Hercegovine, neki bežeći od ustaškog noža.

Premijer je naglasio da postupcima kao što je podizanje spomen-obeležja tuđim žrtvama, pre svega pravimo civilizacijsku razliku i u odnosu na naše ponašanje nekada, ali i u odnosu na neke druge, jer se veličina naroda ne meri brojčano, već po odnosu prema tuđim i sopstvenim žrtvama.

Mi ne biramo ljude po veri i nacionalnosti, već po poštenju i dobroti, poručio je on, dodavši da predstavnike nemačke države koji su danas prisustvovali otkrivanju spomen obeležja ne smatra gostima, jer u Srbiji svako ko je pozvan nije gost, već je domaćin.

I vama, nemački prijatelji, kažem da ste ovde jednako dobrodošli, rekao je Vučić i ukazao na potrebu međusobnog poštovanja i zajedničke izgradnje mnogo drugačije budućnost nego što nam je bila prošlost.

Premijer je izrazio veliku zahvalnost nemačkom kancelaru Angeli Merkel na pomoći i podršci koju je pružila Srbiji pa i kada su nam neki uvodili sankcije, i podvukao da smo mi to zapamtili i da to nikada nećemo zaboraviti.

Predsednik Vlade je podsetio na to da je Srbija od 1912. godine prošla kroz mnogo ratova i golgota, da je nijedna nesreća nije zaobišla i da smo izgubili toliko naroda da bi nas sada, da toga nije bilo, bilo trostruko više.

Vučić je poručio da moramo da vodimo odgovornu politiku, a to je poštovanje svih drugih, uvažavanje svih tuđih žrtava, ali i naših, pre svega, sa pogledom u budućnost naših potomaka.

Obraćajući se Hansu Supricu, predsedniku Saveza udruženja Podnuvskih Švaba Nemačke premijer je rekao da je ovo i njegova zemlja i pozvao ga da se oseća kao svoj na svome.

Pored Vučića, otkrivanju i osveštanju spomenika prisustvovali su i izaslanik Vlade SR Nemačke Harmut Košik, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i direktor Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes.

Ambasador Ditman je ocenio da su Nemačka i Srbija partneri u Evropi i da se njegova zemlja snažno zalaže za put Srbije u Evropsku uniju, poručivši istovremeno da Nemci i Srbi znaju za mračna poglavlja svoje prošlosti i tim čvršće gledaju u budućnost.

Krajem Drugog svetskog rata selo Bački Jarak pretvoreno je u koncentracioni logor za nemačke civile, koji su ostali na područijma pod jugoslovenskom vlašću.

Logor je postojao od 2. decembra 1944. do 17. aprila 1946. i u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi, uglavnom žena i dece, od gladi, bolesti i zlostavljanja.

Spomenik stradalima postavljen je u prethodnih mesec dana, na inicijativu Udruženja podunavskih Švaba Nemačke, koji su ga podigli uz pomoć pokrajinske i lokalne administracije.

Obeležje je u obliku mermernog krsta, sa natpisom: „Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane, podunavske Švabe, koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti“.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili