Vučić: Nasledniku na premijerskoj funkciji ostavljam dobru kasu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić iskazao je danas zahvalnost građanima na podršci politici Vlade Srbije, istakavši da nasledniku na premijerskoj funkciji ostavlja dobru kasu, bez problema sa likvidnošću i deficita u budžetu.

Vučić je, na poslednjoj konferenciji za novinare u ovom mandatu u Vili „Mir“, rekao da Vlada ne bi mogla da postigne uspeh bez podrške građana Srbije, kao i želje da menjamo zemlju, ali i sebe.

On je izrazio uverenje da će i naredna vlada biti disciplinovana u trošenju novca, što otvara mogućnost za veće plate i penzije.

Izabrani predsednik Srbije je takođe dodao da očekuje privredni rast od tri odsto, poručivši da te brojke moraju biti još veće, kako bismo stigli zemlje Evropske unije.

Prema njegovim rečima, u 2016. godini ostvaren je rast BDP-a za 2,8 odsto, dok su procene Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će on biti veći i od 3,5 odsto.

Očekuje se i povećanje plata i penzija u javnom sektoru do kraja godine, kao i uvećanje minimalne zarade, rekao je on i podsetio na to da je Srbija šesta zemlja po broju zaposlenih, uz pomoć subvencija države.

Vučić je ponovio da je ponosan na to što budžet nije u deficitu, i naglasio da će maj biti završen sa devet do deset milijardi suficita.

Takođe, očekujem da će se pojačati suficit u junu jer je predviđeno da imamo pet milijardi suficita u tom mesecu, rekao je on i konstatovao da narednom predsedniku Vlade ostavlja punu državnu kasu.

Ugled Srbije u svetu značajno je viši, ali mora još mnogo toga da se radi i gradi da bi on bio još bolji, istakao je Vučić.

Moramo mnogo da radimo da imidž naše zemlje bude još bolji, kako bismo mogli da računamo na podršku međunarodne zajednice. Uveren sam u to da će EU biti strateški cilj Vlade, ali i održavanje dobrih tradicionalnih i prijateljskih odnosa sa Rusijom, Kinom i SAD, poručio je on.

To su, kako je naglasio, ključni prioriteti za budućnost i uveren sam u to da je dosadašnja vlada uspešno štitila nacionalne i državne interese Srbije.

Prema njegovim rečima, imali smo odlučnu, razumnu i racionalnu politiku, a očuvanjem mira i stabilnosti uspeli smo da obezbedimo pristojan i normalan život u Srbiji.

On je, govoreći o tome kako vidi dalji rad po resorima Vlade, rekao da je za vojsku i policiju urađeno neuporedivo više u odnosu na poslednjih 35 godina, pogotovo u pogledu naoružavanja i opremanja.

Vučić je ukazao na to da ćemo nastaviti sa tim trendom jer nam je potrebna savremena vojska, ali i moderna policija da bi mogla da se obračunava sa kriminalom i korupcijom.

Takođe, kako je preneo, sad sigurno možemo da kažemo da će biti završen Muzej savremene umetnosti, a naredne godine i Narodni muzej, čime ćemo dodatno poboljšati ponudu u kulturnoj sferi, ali i turističku ponudu, što će biti značajno za građane Srbije.

U sportu smo osvajali više medalja neko ikad, jer smo u vrhunski sport uložili znatno više novca nego ranije, naglasio je premijer.

Kada je u pitanju obrazovanje, odnosno kakve metode učenja, obrazovne profile i nastavu želimo, potreban nam je konsenzus čitavog društva, te pozivam sve relevantne činioce da se u to uključe, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, poljoprivreda otvara nove šanse, idemo ubrzano u modernizaciju, ali istovremeno jačamo prerađivačku i prehrambenu industriju, čime ćemo da povećavamo BDP, kao i namensku industriju.

Ministarstvo finansija, kako je naveo, treba da reformiše poresku upravu, a kad to završimo, siguran sam u to da možemo da očekujemo još bolje rezultate u naplati prihoda, a rashode moramo velikom disciplinom da držimo pod kontrolom.

On je, navodeći da nam je vladavina prava izuzetno značajna jer pravna sigurnost privlači investitore, a to donosi radna mesta i rast, rekao da će se nastaviti rad na poglavljima 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU, odnosno na propisima i zakonima koje traži EU, ali koji su pre svega u našem interesu.

Istovremeno, Vučić je iskazao zahvalnost predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na tome što je u najtežim trenucima podržavao Vladu, a posebno prilikom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

On je podvukao da je izuzetno ponosan na ono što je za vreme njegovog mandata učinjeno u domenu infrastrukture i to ilustrovao grafikonima na panoima pripremljenim za tu priliku.

Vučić je sumirao izvedene radove na koridorima 10 i 11, posebno ukazujući na najduži tunel u Srbiji „Manajle“, istakavši da će se deo od Čačka do Pojata raditi najbrže moguće jer je to ključni autoput za Srbiju, koji spaja istok i zapad zemlje.

Takođe, on je podsetio i na velike radove na sređivanju korita reka i sprečavanju bujičnih poplava, i istovremeno pohvalio saradnju sa Vladom AP Vojvodina u Novom Sadu.

On je poručio da će kao predsednik Republike istrajavati na izgradnji autoputa Niš–Priština, jer će to, osim što će povezati na desetine hiljada Srba na Kosovu i Metohiji, istovremeno omogućiti građanima Srbije da odlaze u banje u južnu Srbiju, ali i investitorima da u tom kraju ulažu novac.

Prema njegovim rečima, železnička pruga od Beograda do Subotice, u sastavu pruge koja će ići do Budimpešte, biće gotova krajem 2019. godine i takav dogovor postignut je sa kineskim partnerima.

Verujem u Srbiju, biće to dobro mesto za život, rekao je izabrani predsednik Srbije, poručivši pritom i građanima i Vladi da veruju u sebe i da vole i veruju, pre svega, u svoju Srbiju.

Svakog dana osećaće se bolja vremena na svakom koraku, naglasio je on i ukazao na veliki broj gradilišta u Beogradu, kojih danas ima 14 puta više u poređenju sa martom 2013. godine.

Tako je, kako je dodao, i u svim drugim našim gradovima i taj trend će se nastaviti.

Istovremeno, Vučić je najavio da će odluka o novom premijeru biti doneta do 18. juna, izrazivši uverenje da će na svečanoj ceremoniji svoje inauguracije kao predsednika 23. juna moći da primi novog premijera i nove članove Vlade.

Završavajući obraćanje, Vučić je rekao da posao predsednika Vlade nije bio lak, ali da ga je obavljao s najvećom srećom i ponosom.

Imao sam priliku da nekoliko godina radim za svoju zemlju na najbolji način na koji sam mogao, čak i ono što se mnogima ne bi dopalo, niti su to želeli da čuju i vide. Ali to je donelo najbolje rezultate za Srbiju, ocenio je on.

Vučić je iskazao zahvalnost građanima na ogromnoj podršci i na tome što su razumeli da se neko bori za interese Srbije, dok je ministrima zahvalio na energiji i aktivizmu.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili