Vučić : Izbegnut sukob i sačuvan mir na severu Kosova

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je, zahvaljujući želji i mudrosti, izbegnut sukob i sačuvan mir na severu Kosova, uz ocenu da je bila dobra odluka da se voz iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici zaustavi u Raški i vrati u Beograd.

Vučić je, gostujući na TV Pink, ukazao na to da je verovatno dobar broj Srba danas ljut što voz nije stigao do Kosovske Mitrovice, i dodao da je to bilo moguće uraditi, ali da bi u tom slučaju bilo mrtvih na obe strane.

To, međutim, nije interes Srbije, istakao je premijer i napomenuo da je uveren u to da su svi, EU i NATO, znali šta će se dogoditi, ali da nisu reagovali.

On je preneo da je o događajima u Donjem Jarinju do sada razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Vučić je istovremeno najavio da će 17. januara u Davosu imati bilateralne sastanke sa premijerom Kine Si Đinpingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsednicom Švajcarske Doris Leutard.

On je ujedno izneo uverenje da će imati bilateralni susret i sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao i sa drugim zvaničnicima.

Premijer je ponovio da policija i Rosu jedinice ne mogu da se pojave na severu Kosova, objasnivši da je to dogovor koji je postignut sa NATO.

Suština jeste u tome da je neko tražio dovoljan razlog da započne sukobe na severu Kosova i za to imam bezbroj direktnih i čistih dokaza, dodao je Vučić.

Međutim, u tome nije uspeo, zahvaljujući, rekao bih, našoj mudrosti i želji da te sukobe izbegnemo i sačuvamo mir po svaku cenu, ponovio je premijer.

Albanci su, kako je ukazao, u čisto srpsku sredinu poslali jedinicu KPS, koja je nešto poput našeg PTJ, što je suprotno sporazumima iz Brisela i sa NATO.

Prema njegovim rečima, učinili su sve suprotno dogovoru sa NATO, koji podrazumeva da je, kada šalju bilo kakvu vojnu silu na sever Kosmeta, neophodno da imaju saglasnost NATO i lokalne zajednice.

Ne znam da li su imali saglasnost NATO, ali znam da saglasnost Srba nisu imali, naglasio je Vučić, dodavši da su pripadnici Rosu bili mnogobrojni, u 17 blindiranih vozila, i do zuba naoružani, i to ne samo automatskim puškama, već i težim naoružanjem.

Vučić je ponovio i da ne prihvata da je voz za severnu Mitrovicu bilo kakva, a ne, kako je rekao, dovoljna provokacija da se izvlače duge cevi protiv jednog naroda.

To ne smete da radite. Nama je potrebna racionalna i ozbiljna politika, koja će znati da kaže zaustavite voz jer hoćemo da sačuvamo mir, ukazao je on.

Premijer je poručio da iskreno želi mir i da mu je veoma važno da ljudi u Srbiji znaju da je ono što su Vlada Srbije i on pokušali da urade na Kosmetu to da budu uz svoj narod i da mu pomognu i obezbede njegov fizički opstanak na tom području.

Po Ustavu, kako je istakao, Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije, iako veći deo stanovništva tamo, što je realnost, ne želi to da prihvati.

Mi vodimo politiku i pokušavamo da je napravimo najboljom za naš narod. Rosu nije smeo da dođe, a došao je. Ne možete vojne formacije da šaljete na nenaoružan narod. Ja želim da što više albanskih autobusa prođe kroz Srbiju, rekao je Vučić.

Takođe, on je potvrdio i da će Srbija kao država goniti bivšeg komandanta OVK i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, navodeći da za njegove zločine postoje „strašni dokazi“.

Vučić je ponovio da je Srbiji potrebna politika srednjeg puta, ni protiv SAD, ni protiv Rusije, uz ocenu da bi svako skretanje sa evropskog puta našu zemlju bacilo u provaliju, što građani Srbije treba da znaju.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili