Vučić doputovao u Sarajevo

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Sarajevo, gde će danas učestvovati na Samitu premijera država zapadnog Balkana.

Vučić je u Sarajevo doputovao juče iz Berlina, gde se sastao sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel, a na aerodromu ga je dočekao ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

On je tom prilikom istakao da večeras učesnike Samita očekuje večera, kojoj će, pored predsedavajućeg Savetu ministara BiH Denisa Zvizdića kao domaćina, prisustvovati i premijer Albanije Edi Rama, predstavnici Prištine, ali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Prema njegovim rečima, važno je da se razgovara jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno.

To, kako je ocenio, neće biti laki i jednostavni razgovori, posebno u svetlu nekoliko različitih predloga za koje smatramo da su loši po pitanju očuvanja mira i stabilnosti, a koji dolaze iz Prištine.

U skladu sa tim, Vučić je naglasio da je posao premijera da zaštiti interese svoje države i da se bori razgovorima i dijalogom, kako bi te probleme rešio i spustio tenzije.

Kada je reč o sutrašnjem samitu, na njemu će biti reči o konkretnim stvarima. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo imati po prvi put značajnije rezultate, ukazao je premijer.

Za Srbiju je, kako je poručio, važna izgradnja autoputeva, oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko autoputa Niš–Priština–Drač.

Naša zemlja će biti zadovoljna ako bilo koji od navedenih projekata počne da se gradi uz podršku EU, jer će put ka Prištini podići razvoj Toplice i nišavskog kraja, dok će put Čačak– Požega, Požega–Užice, Užice–Kotromani omogućiti povezivanje sa BiH, a deonica Požega–Boljare sa Crnom Gorom.

Takođe, kako je dodao, postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

To sve gradi jedan drugačiji politički okvir u kojem se više ne govori o sukobima i problemima, već se priča o budućnosti. Naša teza je stvaranje jedinstvenog tržišta, odnosno carinske unije, čime bismo bili privlačniji za strane investitore, ali i olakšali međusobnu trgovinu i ubrzali protok kapitala i ljudi, objasnio je Vučić.

Na premijerskom sastanku u Sarajevu biće reči o regionalnim projektima i povezivanju u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, kao i o sadržajnijoj ekonomskoj razmeni, jer je put ka EU zajednički cilj svih učesnika.

Na sastanku će učestvovati i premijeri Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova.

Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i predstavnik Vlade Italije, zemlje domaćina Samita zemalja zapadnog Balkana, koji će biti održan u Trstu u julu.

Domaćin sastanka u Sarajevu je predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili