Voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić ispratio je danas sa Glavne železničke stanice Beograd prvi voz, koji će nakon 18 godina direktno ići od Beograda do Kosovske Mitrovice.

Đurić je u izjavi za medije naveo da voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu, s obzirom na to da je ukrašen svetskom kulturnom baštinom koja je na Uneskovoj listi.

Novi ruski dizel motorni voz je ukrašen motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije, rekao je on i dodao da je to produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice, koja postoji već 10 godina.

On je upozorio na to da bi svako zaustavljanje tog voza na ulasku u Kosovo i Metohiju, što je zatražila kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, predstavljalo kršenje ljudskih prava i slobode kretanja građana.

Đurić je istakao da ne vidi nikakav problem jer kroz centralnu Srbiju mirno prolaze desetine autobusa i drugih prevoznih sredstava albanskih prevoznika sa Kosmeta, koji nemaju nikakvih problema na tom putu.

Voz je, kako je ponovio, prevozno sredstvo koje ide od tačke A do tačke B i treba da poveže ljude i učini da svi budu bliže, a ne da bilo koga deli i odvaja.

On je ukazao na to da je reč o nekoj vrsti pokretne izložbe, koja je delo svetski poznatog autora Andreja Vasiljevića.

Prema njegovim rečima, linija je uspostavljena na zahtev mnogobrojnih građana i studenata koji žele da budu mnogo bolje povezani sa Beogradom, Kragujevcem i drugim mestima u Šumadiji i centralnoj Srbiji, što je primarna uloga voza.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izrazio očekivanje da će studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici biti među glavnim korisnicima voza.

On je iskazao zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na tome što je omogućilo realizaciju ove ideje, uz napomenu da je reč o savremenom vozu, i prvom koji je u Srbiji u potpunosti opremljen internetom.

Đurić je sa novinarima putovao vozom do Topčidera, na promotivnoj železničkoj vožnji na relaciji Beograd–Kosovska Mitrovica.

Probna linija Beograd–Kosovska Mitrovica, koju je na inicijativu Kancelarije uspostavilo preduzeće „Srbija voz“ a.d., biće aktuelna od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti doneta odluka o tome da li će postati redovna linija.

Vozovi će polaziti petkom, u 10.40 časova, iz Kosovske Mitrovice, a iz Beograda nedeljom, u 8.30 časova.

Povratna karta od Beograda do Kosovske Mitrovice koštaće oko 1.600 dinara, dok je cena prosečne autobuske povratne karte približno 2.800 dinara.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili