Vojska Srbije dobila na poklon od SAD 19 vozila „hamvi“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića, danas je u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu, prisustvovao primopredaji 19 vozila „hamvi“, donacije Sjedinjenih Američkih Država.

Primopredaji su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Vrednost vozila koja su predata na upotrebu Vojsci Srbije je nešto više od 3,8 miliona dolara, dok je ukupna vrednost 40 vozila koja je SAD, uključujući i ovu tranšu, do sada donirala Vojsci Srbije, nešto više od 7,5 miliona dolara.

Zahvaljujući na donaciji Vladi Sjedinjenih Američkih Država, predsednik Vučić je istakao da je reč o veoma dobrim vozilima sa višestrukom namenom u ratnim, ali i mirnodopskim uslovima.

On je istakao da „hamvi“ ima izvanredne performanse, savladava uspon od 55 stepeni i „trpi“ 30 procenata bočnog nagiba, a može i da „gazi vodu“ dubine do 110 centimetara.

Vučić je izrazio zahvalnost i za sve ono što su američki prijatelji iz Garde Ohaja činili i u Kraljevu, Bazi „Jug“, Sokobanji i Prokuplju uz izraženu nadu da će saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Ambasador Skot je izrazio veliko zadovoljstvo što je predsednik Vučić svoj prvi radni dan na novoj dužnosti iskoristio da prisustvuje primopredaji vozila iz donacije Sjedinjenih Američkih Država.

Prema njegovim rečima, današnja donacija odražava šire vojno partnerstvo koje Sjedinjene Američke Države žele da ostvare sa Srbijom.

Ostajemo najaktivniji i najangažovaniji partner Srbije, ali i najveći investitor u Vojsku Srbije, čime pokazujemo da nam je zajednički interes regionalna stabilnost i zajednički napori kako bismo očuvali mir, rekao je ambasador Skot i izrazio nadu da ćemo jednom videti u zajedničkoj mirovnoj misiji „hamere“ iz Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ukupno tokom poslednje decenije Sjedinjene Američke Države donirale su više od 31 milion dolara za podršku i razvoj Vojske Srbije, rekao je ambasador SAD i objasnio da to čine kako bi podržali istu onu viziju koju je Vučić izložio u svom jučerašnjem inauguralnom govoru u parlamentu.

U narednom periodu 19 doniranih vozila će biti na raspolaganju 3. brigadi Kopnene Vojske Srbije.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Foto: mod.gov.rs

Ako ste propustili